avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale retragere asociat SRL cu despagubire
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

retragere asociat SRL cu despagubire

Respect tuturor!

Am si eu cateva intrebari. Printre cele mai importante ar fi urmatoarea:

- sunt asociat si administrator 50-50% cu inca un asociat. domeniul de activitate principal il reprezinta comertul online. am stabilit sa ne separam ca si asociati, contra unei sume de bani, iar societatea sa-mi ramana mie, impreuna cu site-urile de comert (si o masina in leasing pe societate). suma pentru despagubirea asociatului meu a fost stabilita la 20.000 lei . Am incheiat un contract la notar in vederea acestei situatii de retragere din societate prin despagubire.

intrebarea mea este: pot sa-mi deduc acesti bani pe societate? si daca da...cum se poate face? pentru ca ei sunt dati din buzunarul meu (mai exact din imprumuturi : prieteni, parinti, rude).

o alta intrebare ar fi daca asociatul care se retrage contra sumei de bani va trebui sa plateasca impozite pentru suma primita?

Multumesc anticipat!


P.S. mai am si alte intrebari dar asta e prioritara.
Ultima modificare: Marți, 29 Septembrie 2009
lucianD, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 17:12, 12 Iulie 2011
romascanu a scris:
N-aveti dreptate niciunul (sper sa nu va fi pierit simtul umorului in dimineata asta, fiindca atunci e nasol pt. mine).
Nu stiu ce contract o fi facut dl. @lucianD la notar si, mai ales, nu inteleg ce-o fi cautat pe acolo. Dar vorbeste despre retragere Iar dvs. domnilor experti vorbiti despre cesiune.
Ei bine, trebuie facuta o distinctie intre retragere si cesiune, chiar daca ambele sunt modalitati de incetarea calitatii de asociat.
.
Stimata Dna. Av. Romascanu, eu unul va multumesc pentru interventia Dvs. care naste in sfarsit o discutie interesanta.
In cazul in speta, dl. @lucianD, face vorbire de un SRL cu activitate care are in patrimoniu unele bunuri (site, masina) si deasemenea face vorbire de o despagubire pentru retragerea co-asociatului sau.
Daca ar fi fost vorba de diminuarea capitalului social asa cum descrieti Dvs. retragerea din societate, cel ce se retrage ar fi trebuit sa primeasca pur si simplu fix 50% din valoarea CS.
Atunci am fi intrat in scenariul descris de Dvs.
Dupa opinia mea, daca celui retras i s-a stabilit (calculat ?) o despagubire, inseamna ca s-a evaluat cumva valoarea partii sale din firma, co-asociatul i-a platit c/v acestei parti si a ramas singurul proprietar.
De aici eu unul am dedus (deci am presupus, cu riscul de a fi gresit) ca este vorba de o cesiune de parti sociale.
In fond, dl. @lucianD ar trebui sa cunoasca situatia reala si daca are interes, sa ne-o comunice si noua.
Cu stima,
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2009
legalmgm, utilizator
legalmgm a scris:

In fond, dl. @lucianD ar trebui sa cunoasca situatia reala si daca are interes, sa ne-o comunice si noua.
Cu stima,


Va multumesc pentru interventiile dvs. V-am trimis un mail pe adresa dvs cu contractul facut la notar.

De asemenea o sa-l trimit tuturor persoanelor interesate de acest lucru pentru a intelege cat mai bine situatia. Poate am gresit eu in exprimare si imi cer scuze. Nu am experienta in ceea ce priveste acesti termeni. De aceea am si apelat la dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2009
lucianD, utilizator
romascanu a scris:

Nu stiu ce contract o fi facut dl. @lucianD la notar si, mai ales, nu inteleg ce-o fi cautat pe acolo. Dar vorbeste despre retragere. Iar dvs. domnilor experti vorbiti despre cesiune.


V-am trimis pe mail contractul facut la notar.
Motivul pentru care am mers la notar a fost faptul ca nu am dispus de acei bani in momentul respectiv pentru a schimba actele direct si am cazut de acord sa facem mai intai un precontract cu un avans din suma si dupa 3 luni s-a finalizat acest contract. De asemenea ramaneam pe loc cu planurile de dezvoltare a activitatii si mi-a fost teama sa nu devina atat de profitabila in ochii asociatului incat sa nu vrea sa ne mai separam pe cale amiabila.

Va multumesc pentru ajutor si imi cer scuze daca m-am exprimat gresit in mesajul initial!
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2009
lucianD, utilizator
Scrie mare pe acel contract ca este de cesiune. (deci colegii experti o nimerira bine cand vorbeau despre cesiune)

Dar ceea ce nu contine acel contract facut de notar sunt elementele pe baza carora se poate determina castigul net confom art 66 alin 3 si 4 din Codul Fiscal. Mai ales in conditiile in care pe langa parti sociale mai apare vandut ... cate ceva (iar din ceva-ul asta + partile sociale s-a facut o ciorba cand veni vorba de pret).

Art. 66 Cod Fisdcal
(3) În cazul transferului dreptului de proprietate asupra părţilor sociale, câştigul din înstrăinarea părţilor sociale se determină ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi valoarea nominală/preţul de cumpărare. Începând cu a doua tranzacţie, valoarea nominală va fi înlocuită cu preţul de cumpărare, care include şi cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzacţiei şi alte cheltuieli similare justificate cu documente.
(4) Determinarea câştigului potrivit alin. ...(3) se efectuează la data încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între părţi

Eu, pe baza contractului dvs., ...nu pot sa-l determin.

Art 67 alin 3
b) în cazul câştigurilor determinate din ...transferul părţilor sociale, obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine dobânditorului. Calculul şi reţinerea impozitului de către dobânditor se efectuează la momentul încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între părţi. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra câştigului, la fiecare tranzacţie, impozitul fiind final. Transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare sau a părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului şi/sau în registrul asociaţilor/acţionarilor, după caz, operaţiune care nu se poate efectua fără justificarea virării impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este până la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra părţilor sociale sau a valorilor mobiliare la registrul comerţului ori în registrul acţionarilor, după caz, indiferent dacă plata titlurilor respective se face sau nu eşalonat;

Va spus notarul povestea asta? Tare am senzatia ca nu. Ca nu degeaba v-am intrebat ce ati cautat la notar si nu in biroul unui avocat.
Eu va propun sa cautati unul din orasul dvs. Oricum notarul nu va alerga pentru inscrierea cesiunii.
Iar pe viitor, cand mai aveti probleme de societate e bine sa deschideti intai usa avocatului si mai apoi (daca mai e nevoie) a notarului care sa ...lipeasca timbre peste ce a scris avocatul.

Poate ca sunt cam gretoasa la ora asta, dar ...ce sa zic..."imi place nespus" sa lamuresc pe gratis acte facute de notari pe bani.


Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2009
romascanu, moderator
Domnule @lucianD,
M-ar interesa si pe mine acest tip de contract. Daca il mai aveti v-as ruga sa mi-l trimiteti si mie. Vazand data discutiei, a trecut ceva timp de atunci. Sper sa-l mai aveti inca.
Va multumesc anticipat
corniciucdavid@yahoo.com

Alte discuții în legătură

Urgent despre cesiune parti sociale andr_georgi andr_georgi Vreau sa cumpar toate partile sociale a unei societati comerciale care are capitalul social 200 lei. Dar in realitate eu cumpar aceste parti sociale cu o ... (vezi toată discuția)
Cesionare actiuni Gabriela VP Gabriela VP buna seara, imi puteti spune va rog care sunt costurile pentru a cesiona 50% din actiunile unei firme pe care le detin celuilalt asociat si care este ... (vezi toată discuția)
Impartirea bunurilor la retragerea unui asociat dariusv. dariusv. :)Buna Seara, Am nevoie de niste informatii sau mai bine zis sfaturi,sunt asociat intr-o firma cu raspundere limitata iar asociatul meu vrea sa se retraga ... (vezi toată discuția)