Buna seara!
Reiau intrebarea in alta pagina deoarece la sectiunea dedicata functionarilor publici nu am primit nici un raspuns. Scuze, dar chiar vreau parerea cuiva in aceasta speta...Deci...
Functionar public trimis in judecata pentru o infractiune de natura celor prevazute la art 54 lit. h din Legea 188 din 1999. Institutia nu stie nimic prin urmare nu se suspenda de drept raportul de serviciu.
Dupa jumatate de an vine hotararea judecatoreasca, persoana este condamnata pentru o fapta prevazuta la art 54 lit. h. Se face dispozitie de incetare de drept a raportului de serviciu. Dar in sentinta se face vorbire de o amanare a aplicarii pedepsei cu termen de incercare de 2 ani.
Ce se intelege, ca persoana trebuie reangajata si sa primeasca toate drepturile salariale din urma? Chiar daca practic persoana nu mai are ce cauta in functia publica respectiva deoarece nu mai prezinta garantii morale ca poate sa exercite in mod corespunzator atributiile functiei publice?
Rog pareri, mi se pare aiurea sa fii condamnat pentru o fapta in legatura cu serviciul, prestigiul institutiei are de suferit, colegii stiu ca ai fost condamnat iar tu, bine mersi sa le razi in nas ca nu au ce face, trebuie sa te accepte inapoi in randul lor, chiar daca esti un infractor condamnat.
Se poate face ceva cu sentinta, daca institutia nu a stiut nimic pana la data ramanerii definitive? De sentinta s-a aflat intamplator, institutia nici macar nu a fost informata cu privire la inceperea urmaririi penale...
Multumesc tuturor pentru raspuns...
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
"Problema" este ca amanarea aplicarii pedepsei nu este o condamnare, iar efectele acestei masuri de individualizare judiciara a executarii pedepsei sunt ca persoana fata de care se dispune, nu este supusa niciunei decaderi, interdictii sau incapacitati ce ar putea decurge din infractiunea savarsita (daca nu va savarsi o noua infractiune pana la expirarea termenului de supraveghere, cel de 2 ani).
Revin cu o noua lamurire...Inteleg ca altfel nu se poate, va fi reincadrata persoana si va primi si banii din urma. Dar acum revenim la legislatia specifica functionarilor publici. In conditiile date nu se poate angaja raspunderea disciplinara a functionarului? Cu comisie de disciplina si tot ce presupune angajarea raspunderii diciplinare... Sau nici asta nu ai voie sa faci din moment ce omul a fost cumva pedepsit pe linie penala. Halal legislatie, lasati toti penalii sa faca in continuare infractiuni...
Dpmdv raspunderea disciplinara, civila ori alta forma de raspundere, nu are legatura cu hotararea judecatoreasca penala data in cauza. Cu alte cuvinte se poate aplica o sanctiune disciplinara, in temeiul legii si al regulamentului intern, independent de solutia retinuta de instanta penala, pentru ca, in realitate, fapta penala exista, a fost savarsita de catre persoana respectiva, s-a stabilit o pedeapsa, numai ca instanta a considerat ca este oportuna amanarea aplicarii acestei pedepse. Ca atare, o sanctionare disciplinara nu este exclusa.