avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cod de indemnizatie accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cod de indemnizatie accident de munca

Bună ziua,

Vă rog să mă ajutați în ceea ce privește codurile de indemnizație pentru acordarea Concediilor medicale ca urmare a unui accident de muncă:
Concret, un lucrător a suferit un accident de muncă minor in timpul programului. A mers la urgențe, de unde i s-a specificat în fișa Unității de Primiri Urgențe că este un accident ce a avut loc la locul de muncă. Pacientul a fost îndreptat cu Fișa UPU către medicul de familie, care, în urma consultului, i-a dat concediu medical de 10 zile cu codul de indemnizatie 01 (boală obișnuită), în loc de 03 (accident de muncă). Am sunat la medicul respectiv care mi-a spus că numai după avizarea dosarului de cercetare a AM de către ITM, va modifica codul de indemnizație. Accidentul a fost comunicat către ITM prin Anexa 13.
Este posibil ca ITM-ul să îmi respingă dosarul de cercetare, având în vedere încadrarea greșită a codului de indemnizație? Care este baza legală ce ar putea să determine medicul de familie, care a eliberat certificatul medical cu codul 01, să modifice încadrarea pacientului pe codul de indemnizație 03? Ce pași ar trebui de urmat în acest caz?

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 22:25, 3 August 2017
Pentru 10 zile de concediu medical nu cred sa fie vorba de un AM minor.
Cercetarea trebuie efectuata de catre o comisie numita de catre angajator. In dosarul de cercetare se va regasi si certificatul medical plus alte documente medicale. Dosarul se avizeaza de catre ITM si daca sunt indepplinite conditiile mentionate in Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, art.5 lit.g) firma va inregistra AM si va completa formularul FIAM. Prin grija angajatorului, codul de pe certificatul medical deja emis se va schimba de catre emitent in codul pentru AM.
-art.5 lit.g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
dorintabirta a scris:
Bună ziua,Este posibil ca ITM-ul să îmi respingă dosarul de cercetare, având în vedere încadrarea greșită a codului de indemnizație?

Nu va respinge dosarul de cercetare pt ca nu aveti codul corespunzator. Caracterul accidentului este stabilit de comisia de cercetare si avizat de ITM si nu de medicul care a emis un certificat medical.
Ultima modificare: Joi, 3 August 2017
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical accident de munca rrramor rrramor Buna ziua, Speta: am un angajat care in luna februarie a suferit un accident. Din 11 februarie - 29 februarie a primit concediu medical din spital - cat ... (vezi toată discuția)
Accident de muncă Paraschivap Paraschivap Daca ai avut un accident la locul de muncă si te-ai inteles \"verbal\" cu seful de schimb ca nu declari accident de munca si la upu ai anuntat ca te-ai ... (vezi toată discuția)
Pasi de urmat dupa ce itm stabileste - accident de munca ADIAHN ADIAHN Buna ziua, in cadrul unitatii noastre a avut loc in luna septembrie un eveniment in urma caruia un angajat s-a accidentat. Angajatul a beneficiat de ... (vezi toată discuția)