avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire salariu
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire salariu

Buna ziua.
Se poate retine din salariu 1/2pentru o singura datorie sau numai 1/3? Adică poate face adresa de proprire 2 entități juridice ( executor și firma de recuperat
( kruk ) pt aceeași datorie . Mulțumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 August 2017
aikidoro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 12:10, 5 August 2017
Executorul judecătoresc este abilitat să pună poprire. Kruk în calitate de recuperator creanțe, nu poate pune poprire, și trebuie să apeleze la un executor.
Referitor la limitele ce trebuie respectate în cazul executării silite a salariilor și a altor venituri periodice, a pensiilor și a altor sume periodice pentru asigurarea mijloacelor de existență ale datornicului, acestea sunt stabilite, în prezent, în Codul de procedură civilă. Concret, actul normativ dispune că urmărirea se poate face pentru cel mult jumătate din venitul lunar net, dacă este vorba de „sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii”. Dacă este vorba de orice alte datorii, limita este o treime din venitul lunar net.

„Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiași sume, urmărirea nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanțelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel. Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum”, este punctat în Codul de procedură civilă.

În același timp, în Codul muncii scrie că reținerile din salariu nu pot depăși, în total, jumătate din salariul lunar net al datornicului. Iar în cazul în care există mai mulți creditori care au bani de recuperat de la același salariat, trebuie respectată următoarea ordine pentru rețineri:

obligațiile de întreținere;
contribuțiile și impozitele datorate către stat;
daunele cauzate proprietății publice prin fapte ilicite;
acoperirea altor datorii.
Compensațiile pentru desfacerea contractului individual de muncă, ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă și sumele cuvenite șomerilor pot fi executate silit, însă doar pentru datorii reprezentate de obligații de întreținere și despăgubiri pentru daunele cauzate prin moarte/vătămări corporale, mai prevede Codul de procedură civilă. În aceste situații, urmărirea este posibilă doar în limita a jumătate din cuantumul sumelor amintite.


Sursa: www.avocatnet.ro/content/art...
Mulțumesc, din ce am înțeles numai 1/3 pot retine din salariu. Corect ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 August 2017
aikidoro, utilizator
Potrivit art. 729 NCPC, la o singură poprire se poate reține din salariu sau pensie, doar 33% maxim.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se va popri 1/3 sau 1/2 din salariu ? oanaportar oanaportar Vă rugăm frumos să ne sfătuiți cum trebuie procedat în cazul următor : - instituția noastră a primit de la un Birou de executare 2 Adrese de ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu HoriaV33 HoriaV33 Buna seara, Am avut o datorie neachitata la banca, m-am chinuit o perioada cu ratele, in cele din urma am o poprire pe salariu, conform legii. Eu practic ... (vezi toată discuția)