avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ORDONANTA PREZIDENTIALA PENTRU INCREDINTARE MINOR
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ORDONANTA PREZIDENTIALA PENTRU INCREDINTARE MINOR

Parintii minorului nu au fost casatoriti, dar filiatia copilului este stabilita fata de ambii parinti. Mama a depus actiune de incredintare a minorului, insa acesta este in prezent in Italia la tata, care ameninta ca nu mai aduce copilul inapoi. Despre naivitatea si bunacredinta a mamei am mai discutat pe forum, dar trebuie sa reamintesc ca aceasta a fost de acord prin notariat ca tatal sa calatoreasca in scop turistic cu baiatul pentru 1 an de zile, si asta numai pentru a evita drumurile la notariat de fiecare data cand ar fi fost necesar. Copilul sufera de retard mintal de severitate moderata si o tulburare a limbajului expresiv, iar medicii mentioneaza faptul ca este atat dreptul copilului cat si interesul sau superior de a beneficia de un regim de viata echilibrat intr-un mediu stabil si securizant, si de un program terapeutic adecvat cerintelor sale speciale, inexistenta acestora periclitandu-i dezvoltarea psihica si anulandu-i dreptul la cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge. Se mai mentioneaza ca nu se recomanda separarea de mama. In tara urma deja un tratament, dar tatal refuza sa il mai administreze copilului, considerand ca nu este bolnav. In aceste conditii, credeti ca mama poate depune cerere pentru ordonanta prezidentiala cu sanse reale de reusita?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:51, 1 Octombrie 2009
Mama, poate revoca procura prin care si-a dat acordul ca minorul sa paraseasca tara, apoi poate apela la Autoritatea Nationala pentru protectia Drepturilor copilului care poate sesiza Misiunile diplomatice si consulare ale Romaniei din Italia, pentru a aduce minorul in tara.
Referitor la ordonanta presedintiala, puteti avea castig de cauza daca instanta va aprecia ca interesul superior al minorului este ca acesta sa fie incredintat mamei si personal cred ca astfel se va si intampla daca sustinerile dvs. sunt reale.
Daca copilul este bolnav si are nevoie de tratament pe care tatal nu il administreaza si dovediti acest lucru instantei veti obtine castig de cauza pe ordonanta.
Insa daca tatal nu este in tara si il citati cam dureaza...
Fara citare nu veti dovedi ca nu ii administreaza medicamentatia in mod sigur.
Complicata problema sub mai multe aspecte.
Revocarea procurii nu stiu cat va ajuta in concret.Daca el isi angajeaza avocat va demoleaza sustinerile.

avocat Claudiu Lascoschi
Sustin intrutotul punctul de vedere al d-nei av.Cermak-Gruianu,considerand ca cele stipulate de d-sa reprezinta singura cale legala,dar si rapida-pe orodonanta presedintiala-pentru solutionarea problemelor.
Este necesar sa se intreprinda toate demersurile legale si necesare pentru anularea procurii si sesizarea organelor competente(ANDC si organismele displomatice si consulare competente).
Chiar daca procedura de citare va fi mai anevoioasa au va fi aparat de un avocat"demolator",este cam singura optiune si trebuie cat mai rapid fructificata,avand in vedere stare copilului si interesele legitime ale acestuia.
Dupa anularea procurii,trebuiesc sesizate Ministerul de Externe si celelalte organe competente si introdusa actiune in instanta.
Angajati-va un avocat iscusit pentru a sustine cu profesionalism cauza si nu vor fi probleme
Complicata problema, intradevar. Dar trebuie sa existe o solutie. Pana la urma, conflictul dintre parinti afecteaza sanatatea copilului. Si a mai intervenit o problema destul de grava. Pe aici pe la noi nu gasim un avocat care sa se incumete sa o reprezinte pe mama. Se invoca motivul necunoasterii dreptului international.Va rog insistent, lamuriti-ma asupra acestui aspect pe care nu-l inteleg si nu-l "diger" deloc bine. Cat de importanta este aceasta motivatie? Copilul este in Italia, insa actiunea pentru ordonanta se depune aici. Este obligatorie citarea tatalui? Cu riscul de a nu reusi sa demonstram ca acesta nu-i administreaza tratamentul necesar, credem ca este suficienta recomandarea medicului de a nu fi separat de mama. In rest, mama a sesizat Ministerul de Externe, ANDC, si celelalte organisme diplomatice si consulare. Totusi, de ce este invocat dreptul international?!
Este obligatorie citarea tatalui pt ca va trebui sa audiati martori.
Daca nu va dovediti sustinerile e greu de crezut ca instanta va admite actiunea.
Si daca ar admite actiunea este foarte probabil ca instanta de recurs sa caseze hotararea primei instante.

Cu siguranta ca daca veti cauta avocat in continuare veti gasi, dar chiar daca gasiti acest lucru nu este suficient...
Nu e vorba de drept international.
Procura chiar daca o veti revoca nu va fi suficient.
Trebuie sa dovediti ce v-am spus.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatal vrea sa ceara cetatenie italiana pt copil fara acordul mamei Florentina_A Florentina_A Copilul are 5 ani, dar parintii nu au fost niciodata casatoriti. A locuit pana acum in tara fiind in grija mamei. Tatal este cetatean italian si nu a locuit in ... (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca exercitata numai de un parinte AndreM AndreM Buna ziua, am o situatie exceptionala si nu stiu cum sa procedez: sunt casatorita, am cu sotul meu un copil si de 2 ani sotul a cazut la pat fiind bolnav de o ... (vezi toată discuția)
Ca mama as dori custodia si temporara a copiilor minori cabriniroso cabriniroso buna ziua as vrea sa va pun o intrebare eu sunt intrun concubinaj din acesta rezulta 2 copii insa concubinul meu are probleme cu legea in romiinia este ... (vezi toată discuția)