Puteti deschide proces dar este foarte complicat.
Va trebui sa dovediti ca au locuit acolo si alte aspecte care ar fi necesare.
Va fi dificil de indicat temeiul de drept in care solicitati in justitie acesti bani.
Aici trebuie sa va hotarati mai inainte de a deschide procesul.
Mai exista si problema daca sunt sau nu solvabile persoanele.
Daca nu veti putea recupera banii degeaba ati castiga procesul care va fi mai dificil decat credeti.
În ceea ce priveşte proba contractului, legea distinge următoarele situaţi:
– dacă contractul a fost încheiat verbal şi nu s-a început executarea lui, nu este admisă nici o dovadă, nefiind posibilă nici dovedirea contractului cu martori;
– dacă contractul a fost încheiat verbal şi a fost pus în executare, legiuitorul prevede că dacă există o contestaţie asupra preţului, locatarul poate cere o expertiză asupra preţului, iar cheltuielile expertizei vor fi suportate de locatar dacă preţul declarat de acesta este mai mic decât preţul stabilit de expert;
– dacă litigiul priveşte alte elemente decât preţul, se aplică regulile generale în materie de probe.Adica ce este peste 250 de lei nu se admint martori. Faceti un contract pe 1 luna cu ei inregistrat la ANAF ca sa nu platiti mult, si in felul asta aveti ceva la mana.
Utilizatorul nu doreste sa dovedeasca existenta contractului de inchiriere, ci a faptului ca cei doi au restante la asociatie. Asta se poate dovedi prin depunerea listelor de la Asociatie si administrarea altor probe. Eventual obtineti o inregistrare cu cei doi prin care va promit ca vor plati restantele pe care o veti putea depune in instanta, la nevoie.
Atata vreme cat contractul initial de locatiune nu a incetat si atata vreme cat A, B, C, D si E sunt colegi si si-au transferat folosinta de la unul la celalalt (adica s-au adus unul pe altul acolo), eu cred ca se pot aplica regulile de la sublocatiunea contractului de locatiune (adica "Locatarul poate să încheie o sublocaţiune, ori chiar să cedeze locaţiunea", unei alte persoane, dacă această facultate nu i-a fost interzisă în mod expres). La limita, dar merita incercat.
Iar normele spun ca "În caz de neplată a chiriei cuvenite în temeiul locaţiunii, locatorul îl poate urmări pe sublocatar până la concurenţa chiriei pe care acesta din urmă o datorează ...", dar si ca "Locatorul poate, de asemenea, să se îndrepte direct împotriva sublocatarului pentru a-l constrânge la executarea celorlalte obligaţii asumate prin contractul de sublocaţiune."
Asa fiind, si avand contractul initial de locatiune, buletinele sublocatarilor, listele de la intretinere si alte dovezi, eu zic ca se poate jongla cu ele foarte bine pentru a obtine un titlu executoriu.
Buna ziua,
Practica in domeniul închirierii prevede încasarea unei garanții reprezentând valoarea unei chirii lunare. Bănuiesc ca primii Chiriasi v-au achitat aceasta garanție pe care ar trebui sa o returnați la eliberarea apartamentului, sau sa achitați datoriile lăsate de chiriași la plata utilităților.
Acum, legat de acționarea in judecată pentru recuperarea sumelor restante la plata utilităților este posibil, greu, dar nu imposibil însă, va sfătuiesc sa luați in calcul situația juridică in care va aflați și dumneavoastră. Ma refer la nedeclararea contractului de Inchiriere și respectiv sustragerea de la plata impozitului pe cedarea folosinței bunului.
Am întâlnit situația in care proprietarii au intrat in conflict cu chiriașii cu câte nu aveau contract iar aceștia s-au întors împotriva proprietarilor făcându-le reclamație la ANAF, nu au mai plătit nici chiria și nici utilitățile și a fost nevoie de acțiune in instanța pentru evacuarea acestora.
In situația dv cred ca cea mai buna soluție sr fi sa va înțelegeți pe cale amiabila cu chiriasii și sa acceptați niște pierderi pentru a nu complica și mai mult situația.
Proprietarii despre care va vorbeam au fost sancționați de ANAF , a trebuit sa ii evacueze pe chiriași prin proces și au avut pierderi de peste 5.000 lei . Au plătit ei toate datoriile deoarece Asociatia de Proprietari i-a somat, au plătit și energia electrică deoarece nu avea cum sa ii recupereze sumele testate de la chiriași in termen scurt și ar fi riscat întreruperea energiei electrice Procesul pentru recuperarea acestor datorii este de durata, dacă respectivii nu au bunuri pe care sa le poți executa .... e foarte greu, mai va rămâne soluția popririi pe conturi sau salarii .... dacă au , dacă nu , recuperarea va fi aproape imposibila.