Problema sta in felul urmator:
In anul 2013 am inchiriat apartamentul in speta unor doi baieti (sa le zicem A si B) in baza unui contract pe o perioada nedeterminata in care doar unul din ei figureaza. La un an de la inchiriere, cel care figureaza in contract (A) pleaca din apartament urmand ca la cateva luni si celalalt ramas (B) sa plece, in locul lor venind alte doua persoane, prietene cu acestia (C si D). Cu cei noi veniti nu am facut un contract distinct ci doar am facut cate o copie a cartilor de identitate a fiecaruia pentru ca in realitate apartamentul nu a stat gol nicio clipa. Ulterior, unul din ei (C) pleaca din apartament, ramanand celalalt (D) care gaseste un alt coleg sa il suplineasca pe primul (E) caruia, la fel, i-am facut doar o copie la actul de identitate. Pana in momentul acesta nu au fost nereguli in ceea ce priveste plata chiriei sau a intretinerii, deci totul OK.
De aproximativ doi ani chiriasii nu s-au schimbat (D si E) si au inceput in ultimul timp sa genereze datorii mari la intretinere (apa + gaz + intretinerea blocului), alte utilitati gen cablu sau curent achitandu-le separat de asociatie. De cand am inceput sa ii sesizez cu privire la suma care se tot aduna, ei, alternativ, au platit in numele lor sume diverse la asociatie insa nu suficiente incat sa acopere datoriile. De fiecare data cand au platit, le spuneam sa imi transmita prin Internet o poza cu dovada (chitanta). Curentul a mai fost platit de 2 sau 3 ori de unul din ei prin aplicatie bancara (scanare cod de bare), dar niciodata nu a ajuns restanta vreo factura.
Intrebarea mea este:
Daca acesti ultimi doi chiriasi (D si E) se hotarasc ca pana la urmatoarea chirie sa "imi dea teapa" pe romaneste si sa plece din apartament, fara sa ma anunte bineinteles, pot face vreun demers legal impotriva lor prin care sa ii oblig la plata datoriilor ramase la intretinere?
Tinand cont de toate "dovezile" distincte de un contract (copii carti de identitate, chitante de la asociatii, tranzactii bancare catre curent), declaratii a unor vecini de etaj cel putin se pot considera probe? Mai mult de atat, toate acestea pot constitui in instanta dovezi ca persoanele respective (D si E) au locuit in apartament sunt obligate sa plateasca datoriile?
Mentionez ca valoarea garantiei pe care o am de la ei nu acopera datoria.
Nu inteleg ce legatura are contractul cu utilitatile. contractul e pentru chirie. Chiar daca exista sau nu contract, chiar daca pur si simplu permiti cuiva sa stea la tine in casa gratuit ca sa nu platesti tu caldura sau sa se degradeze apartamentul, nu inseamna ca opamenii aceia au voie sa iti saraceasca patrimoniul in favoarea lor, neavand un temei.
Recuperarea utilitatilor neplatite se face intemeind pe imbogatirea fara just temei, dovada se face cu acte, anume liste de utilitati si facturi/chitante, precum si cu martori (sau alte inscrisuri) referitor la situatia ca C si D locuiau acolo, in fapt.
Evacuarea se face in instanta, exista o procedura usoara pentru neplata, in cca 1-2 luni sunt evacuati pe procedura speciala, 1034 Cod de procedura civila. Depinde de incarcatura instantei.
In Bucuresti, am avut evacuarea facuta in circa o luna din ce imi amintesc la o instanta foarte incarcata de felul ei.
Din pacate, procedura este slaba in sensul ca, desi in dreptul civil plata utilitatilor este mai importanta decat plata chiriei, prin aceasta procedura e discutabil daca poti recupera, alaturi de chirie, si utilitatile. De aceea pentru acestea as recomanda mai sigur cererea de valoare redusa (e simpla, nu ai nevoie de ajutor juridic, taxa mica, e rapida) sau ordonanta de plata. Ambele proceduri sunt recomandate si la art. 1035 din Cpc.
Totusi, eu cred ca avem 1035 alin. 3 rap. la 1042 alin. 4 prin care putem solicita si utilitatile in procedura de evacuare. Interpretand si ca 1035 alin 2 se refera la toate drepturile si obligatiile rezultand din contract si din lege, chiar daca 1042 alin. 4 mentioneaza in mod expres doar chiria si arenda, cred ca e stupid sa interpretam in sensul ca legiuitorul care a dat sansa recuperarii chiriei odata cu evacuarea nu a dat si sansa recuperarii utilitatilor.
In opinia mea, e o scapare legala si cred ca, si asa, legea poate fi usor interpretata in sensul admiterii utilitatilor in procedura speciala de evacuare. Totusi, nu e sigur si instantele sunt reticente la asta.
Referitor la partea fiscala a problemei, poat4e revine userul si ne spune ce a facut cu contractul de la ANAF, daca a incetat sau nu plata impozitului si a celorlalte datorate pentru chirie. In functie de data incetarii sau a neincetarii, sunt solutii mai mult sau mai putin costisitoare.
Considerati situatia ca o lectie necesara data de viata. Cand mai aveti chiriasi asigurati-va ca respectati legea si nu veti avea probleme. Dupa cum vad eu situatia, nu puteti demonstra ca respectivii v-au fost chiriesi pe durata X, prin urmare obligatiile lor fata de dumneavoastra sunt zero in ce priveste plata facturilor.