avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calcul ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calcul ore suplimentare

Buna ziua. Am si eu nevoie sa imi explice cineva cum se calculeaza orele suplimentare in urmatoarea situatie:

- contract individual de munca 8 ore pe zi 5 zile pe saptamana
- in structura interna a societatii, week-end-ul este considerat in zilele de marti si miercuri
- salariu net: 1250 lei
- ore lucrate efectiv intr-o saptamana:
- luni: 24 de ore
- marti: liber
- miercuri: 24 de ore
- joi: liber
- vineri: 24 de ore
- sambata: liber
- duminica: 24 de ore

Si o alta intrebare separata: Exista vreo exceptie in lege prin care un angajator poate tine angajatii in somaj tehnic mai mult de 3 luni de zile intr-un an calendaristic ? Mai exact, eu am fost in somaj tehnic de pe 1 ianuarie pana pe 15 aprilie 2009.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: bvr , utilizator 14:32, 30 Septembrie 2009
Buna ziua!

Din punctul meu de vedere oricum am lua-o nu se respecta timpul de lucru si de odihna.
1. nu cred ca exista in codul muncii vreo norma de 24 de ore (excepatnd garzile de la spital).
2. daca nu lucrati o norma de 8 ore pe zi macar ar trebui sa lucrati 12 dupa care liner 24, inca 12 ore dup care 48 liber. In felul acesta uneori se depaseste tarifarul lunar- de exemplu pe septembrie se depaseste cred cu 12 ore- acestea din urma fiind ore suplimentare
3. Orele suplimentare le puteti calcula in felul urmator: calculati cate zile lucratoare are o luna (luna pentru care va intereseaza) si inmultiti cu opt ( de exemplu septembrie 22x8=176 ore) tot ce depaseste tarifarul lunii respective este suplimentar.
4. Din cate stiu eu limita celor trei luni de somaj tehnic se refera la Ordonanta de Urgenta 18 din 28.03.2009 privind scutirea de la plata impozitului si a contributiilor. in rst eu nu am gasit nici un text care sa limiteze perioada de somaj tehnic. Si, la drept vorbind, atat timp cat angajatorul este dispus sa plateasca ce 75% nu vad nici o problema in afara de faprul ca nu se constituie vechime pe perioada somajului tehnic.
1. Cu somajul tehnic am inteles.
2. Cu orele suplimentare nu prea ma descurc. Stiu ca este pe luna norma de 8 ore (168, 174, depinde de luna) si ca ce depaseste sunt ore suplimentare. Eu ma refeream cum si cu ce procente se calculeaza.
De exemplu:
- intr-o zi de week-end muncita:
ar fi, 8 ore suplimentare + 8 ore suplimentare + 8 ore suplimentare de noapte.
- intr-o zi din timpul saptamanii;
ar fi, 8 ore suplimentare + 8 ore suplimentare de noapte.
E corect ?

Si ar mai fi situatia sarbatorilor legale, care iar le-am cam muncit 24 de ore, indiferent ca pica in timpul saptamanii sau ca pica in zilele de week-end, respectiv marti si miercuri. Daca pica intr-o zi de week-end, care daca stiu corect se plateste dublu si ziua legala tot dublu, atunci ar fi o zi de week-end x 4 sau ceva de genul. Ma incurc tare mult la calculele astea.

Pentru ca vreau sa le trimit o scrisoare prin care sa solicit plata orelor si in caz de refuz, sa ii actionez in instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2009
xandi8207, utilizator
Sunteti personal turant ?
Dupa cum desfasurati activitate nu prea este de luni pana vineri cu 8 ore iar ceea ce depaseste sa fie ore suplimentare.
Orele suplimentare:
Conform Codului Muncii se platesc cu un spor de 75% la salariul de baza
Conform Contractului Colectiv de munca la Nivel National 2007-2010 se platesc cu un spor de 100% la salariul de baza.

In mod normal ar trebui sa se aplice prevederile CCM datorita faptului ca ii sunt favorabile salariatului.
Este bine cum v-ati gandit: sa le trimiteti o scrisoare sau sa-i contactati direct. Daca nu, faceti reclamatie la ITM- vor dispune cu siguranta plata orelor suplimentare- asta daca se poate dovedi ca au fost efectuate.
In contractul individual de munca, asa este prevazut programul: 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana. In realitate am fost mai tot timpul doar 2 persoane in departament; programul departamentului fiind de 24 de ore.

Scrisoarea trebuie trimisa prin posta sau este ok daca o trimit prin intermediul email-ului? Ca dovada, am predarea de tura, numarul personalului angajat in acest departament si faptul ca departamentul are program de 24 de ore si de asemenea log-ul din software-ul departamentului. Si in scrisoare specific doar numarul de ore suplimentare sau si suma de platit ?

Alte discuții în legătură

56 ore/săptămână adresă itm EmiMimy EmiMimy Bună ziua, Am o speță aparte. Am 3 salariați care desfășoară activitate într-o săptămână luni-duminică, 56 ore urmată de o săptămână ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare PII PII care este numarul maxim de ore suplimentare pe care le poti presta intr-o luna? adica 160 ore prin contract plus cate suplimentare? cate zile poti lucra ... (vezi toată discuția)
Ore lucrate in weekend - ore suplimentare Anaj Anaj Buna ziua, Va rog sa imi spuneti parerea dvs. despre urmatoarea afirmatie: \\"Orele lucrate in weekend, indiferent cate sunt, nu se considera ore ... (vezi toată discuția)