avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contractul de mandat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contractul de mandat

Ce presupune incheierea acestui tip de contract ? Durata , conditiile precum si drepturile si obligatiile ce deriva din acest contract precum si platile fiscale datorate?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:12, 15 August 2017
Buna ziua,

Depinde pentru ce va trebuie contractul. Mandatul presupune o imputernicire data cuiva sa intreprinda o anumita activitate. Mandatul poate fi acordat printr-un inscris notarial (procura speciala) sau printr-un inscris sub semnatura privata (cum este cazul mandatului de administrator al unei societati).
Mandatul poate fi gratuit (sa nu se plateasca nicio suma pentru activitatea intreprinsa de mandatar) sau poate fi remunerat. In situatia in care se achita o suma pentru mandatul acordat, natura acestor venituri se impoziteaza ca si orice alt venit obtinut din activitati independente. Trebuie declarat la finante si se achita impozitul, CAS, contributia de pensie si ajutor social.

Daca persoana este deja pensionar ce plati se fac catre finante ?
Va rog sa detaliati ce rol are acest contract de mandat despre care intrebati.

La asociatiile de proprietari acest gen de contract se incheie cu persoanele care au fost alese in organele de conducere si verificare (cenzori) in adunarile generale ale proprietarilor.

In general se incheie cu acele persoane care vor fi indemnizate pentru activitatea lor.

Daca e vorba despre asa ceva, putem continua discutia.
Da ! Este vorba despre presedinte!
Durata din contract trebuie sa corespunda cu durata de mandat pentru functia respectiva inscrisa in statut. Dureaza de la momentul alegerii pe functie.
Drepturile si obligatiile se inscriu in contract si trebuie sa fie corespunzatoare celor din lege si statut.

Indemnizatia primita pe acest contract de mandat este asimilata salariului, deci se plateste pentru ea CAS - asigurat si angajator -, CASS - asigurat si angajator.
Are dreptul la deducere personala (dupa parerea mea, fiind asimilat salariului)

Nu se plateste somaj, concedii de odihna, accidente de munca etc.
Aceste venituri se declara impreuna cu toate celelalte in D 112 la ANAF.

Alte discuții în legătură

Contributii salariale neplatite de angajator 22.08.2009 22.08.2009 Doresc si eu un raspuns la problema mea : Urmeaza sa ma pensionez iar firma unde lucrez nu a virat contributiile la stat, o sa intimpin probleme la ... (vezi toată discuția)
Problema vechime in munca!! VALI_M VALI_M As dori sa lamuresc o problema in ceea ce priveste stabilirea vechimii in munca. Lucrez in sistemul bugetar, inainte de a fi angajat la stat am avut incheiat ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca cris_nedelcovici cris_nedelcovici Buna ziua, Timp de un an de zile am functionat ca PFA cu contract de prestari servicii. Am platit toate \\"darile \\" la stat (asigurari sociale, de ... (vezi toată discuția)