avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Condica de prezenta obligatorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Condica de prezenta obligatorie

Conform OUG 53/04.08.2017 de modificare a Codului Muncii, devine obligatorie Condica de prezenta.
Cum se tine condica de prezenta la angajatii care presteaza servicii la terti, cum ar fi agentii de vanzari sau oamenii de service care presteaza servicii la domiciliul clientului, de multe ori la orele solicitate de client, drept pentru care isi organizeaza singuri programul zilnic?
??
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:32, 19 Septembrie 2017
In HG 53/2017 nu este mentionata nicaieri CONDICA DE PREZENTA

Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru.
Corect dar cei de la ITM vad aceasta prevedere ca si condica de prezenta sau eventual sa fie trecut in pontaj in fiecare rubric ora de venire si ora de plecare si nu stiu care din angajatori ar scrie in fiecare rubricuta aceste ore......de aceea se axeaza pe condica de prezenta din ce am vazut..
Evidenta orelor de munca prestate = pontaj zilnic si lunar. Doar ca in acesta vor aparea 2 noi linii - ora incepe/ ora sfarsit ( eventual si Pauza). Asta este obligatoriu pentru o firma, nu Condica de prezenta care ar fi un act viabil doar pentru angajatii care au un loc de munca stabil si zilnic pot semna de venire/ plecare. Pentru restul, modul de "colectare" a orelor de lucru( telefon/sms/ rapoarte de activitate etc) depinde de politica interna a societatii, nu este o regula impusa de ITM. Ei cer foarte clar evidenta orelor lucrate zilnic , respectiv pontajul zilnic al angajatilor. Cred ca este foarte logic sa fie asa.
ITM-ul nu poate impune folosirea condicii de prezenta .. este problema angajatorului cum va gestiona acesata situatie.
Multumesc! O idee f. buna!

Alte discuții în legătură

Modificari codul muncii mihaela_1968 mihaela_1968 Buna ziua! Avand in vedere noilor prevederi ale Codului Muncii, ca angajatorul sa tina evidenta orelor prestate zilnic de salariati, cu evidentierea orei de ... (vezi toată discuția)
Implementare program flexibil marianflorinl marianflorinl Cum pot introduce in CIM al unui angajat part-time, posibilitatea de program flexibil? (vezi toată discuția)
Condica pontaj valabila? iela100 iela100 buna ziua, Daca angajatii unei firme au condica de prezenta la intrare si semneaza zilnic completand ora sosirii si ora plecarii si intrucat avand un program ... (vezi toată discuția)