Au aparut normele de aplicare a legii 144/2017? Oare nu se doreste aplicarea acestei legi?
Daca ma pensionez anticipat cu 1 septembrie 2017 si normele acestei legi apar mai tarziu, mi se vor restitui din urma sumele cu care sunt penalizat intre timp?
Ce trebuie sa fac la depunerea dosarului de pensionare ca sa mi se restituie aceste sume dupa ce apar normele?
Daca dovediti ca indepliniti conditiile impuse de legea 144/2017, ea se va aplica.
Eu nu pot crede ca pentru eliberarea unei adeverinte este necesar ca acest lucru sa fie impus prin lege.
Nici Constitutia Romaniei si nici Legea 24/2000 nu prevad faptul ca o lege nu se poate aplica fara exista unor norme de aplicare acesteia.
HG 257/2011 a fost modificata ultima data prin HG nr. 291 din 5 mai 2017 pentru completarea art. 134 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 257/2011
Da, dar daca cineva care locuieste lintr-o l;ocalitate apropiata de Rm. Valcea isi depune dosarul si adeverinta ca a locuit acolo minim 30 de ani (conform legii 144/2017) cei de la Casa de pensii cum stiu daca acea localitate e la o distanta mai mica de 8 km si se poate incadra in lege sau e la o distanta de peste 8 km si nu se poate incadra in lege?
Iata si legea 144/2017:
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Alineatul (5) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Slatina, Turnu Măgurele şi Râmnicu Vâlcea pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)."
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
PETRU-GABRIEL VLASE
PREŞEDINTELE SENATULUI
CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU