BUna ziua. Am urmatoarea speta :
Am fost instiintat verbal, ca nu mi se va acorda prima de vacanta, imediat dupa ce mi-am depus demisia, pe data 19 iulie 2017. Concediul de odihna a fost efectuat in perioada 3-17 iulie 2017. Conform cu articolul 37 (2) din CCM, beneficiez de prima de vacanta in valoare de xyz de lei net. Conform cu procedurile interne am acceptat sa primesc prima de vacanta la lichidarea lunii iulie. Aveam de ales intre doua optiuni: Prima optiune de a lua banii pentru zilele de concediu si prima de vacanta, inante de plecarea in concediu, optiune denumita “IN AVANS“ si optiunea de a lua aceeasi bani la lichidarea lunii in care s-a efectuat concediul de odihna , optiune denumita “BRUT“. Am optat pentru a doua optiune, necunoscand exact ce presupune. Am crezut ca doar banii pentru zilele de concediu vor fi achitati la lichidare, nu si prima de vacanta. La cererea de a fi lamurit mai exact cu procedura, am primit raspunsul (inainte de efectuarea concediului), ca si prima de vacanta va fi acordata la lichidarea lunii in care s-a efectuat concediul de odihna. Faptul ca am optat pentru BRUT, a condus la neacordarea primei de vacanta de catre societate, fapt determinant fiind cererea de demisie, depusa ulterior concediului de odihna, dar anterior datei la care ar fi trebuit sa incasez prima de vacanta. Neprimind un raspuns concret la intrebarea privind neacordarea primei de vacanta ma adresez dumneavoastra pentru cercetari. Raspunsul verbal, a fost, citez: “ Pentru ca nu scrie nicaieri .. “ (ca prima trebuie acordata).
Conform cu articolul 37 (2) din CCM, care spune ca: Salariatii cu vechime neintrerupta in ultimele 11 luni in cadrul societatii beneficiaza de o prima de vacanta in procent de 40% din prima anuala stabilita. Acordarea primei se realizeaza astel :
-la plecarea in concediul comun
-la sfarsitul anului calendaristic, pentru salariatii care au fost angajati cel tarziu pe data de 31 ianuarie a anului respectiv.
In consecinta ma cred indreptatit pentru acordarea primei de vacanta. Demisia a fost depusa cu respectarea preavizului de 20 de zile, iar de la data angajarii a trecut mai mult de un an.
Ce parere aveti? Sa ma adresez instantei de judecata?
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
15:24, 11 August 2017