avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa bunicilor-taxa de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa bunicilor-taxa de succesiune

Buna ziua! Am cateva nelamuriri referitor la casa parinteasca ramasa in urma decedarii bunicilor parentali. Situatia sta astfel: bunicii au doi fii -unul traieste, celalalt nu. Fiul care a decedat are doi copii (unul major, celalalt minor) care stau in casa bunicilor parentali impreuna cu mama lor. Intrebarile sunt urmatoarele:
1. Casa vine impartita in 2 parti egale avand in vedere ca un fiu a stat in casa aceea toata viata, iar celalalt s-a mutat dupa casatorie?
2. Copiii celui decedat care au ramas in casa impreuna cu mama lor au dreptul sa-si aleaga camerele sau casa este impartita de judecator cum considera acesta?
3. Mamei i se cuvine ceva din casa in afara de mostenirea copiilor ei avand in vedere faptul ca a ramas in casa inca de cand s-a casatorit si are 6 ani de casatorie pana a decedat sotul?
4. Cine reprezinta minorul la tribunal? Mama sau o cunostinta/ruda de grad mai indepartat?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 16:50, 11 August 2017
Buna ziua,
1. Casa se imparte in doua parti egale mai putin partea care apartine exclusiv (ma refer la imbunatatirile demonstrabile) fiului care a locuit si locuieste efectiv in casa si care parte nu intra in masa succesorala fiind bun propriu. De obicei este vorba despre o suma ce se scade din valoarea actuala a imobilului.
2. la iesirea din indiviziune, cei care au locuit si locuiesc in imobil au dreptul la aplicarea in favoarea lor a prevederilor art. 987 C.pr.civ.
3. Din pacate NU!
4. Mama si avocatul! Daca este cazul autoritatea tutelara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tata a platit impozitul la casa, ce drept are? interval interval Bunicii mei materni au construi o casa impreuna prin 1925-26. Au avut doi copii, doua fete, una fiind mama. Bunicul a murit in 1945, mostenitori fiind bunica, ... (vezi toată discuția)
Bună seara!soacra mea a decedat,soțul meu la fel de pe urma ... Mona Apostol Mona Apostol Bună seara!Soacra mea a decedat,soțul meu la fel de pe urma soacrei a rămas o casa moștenire cu titlul de proprietate direct pe numele ei,exista 2 nepoți ... (vezi toată discuția)
Ce drept am in urma mortii sotului? Ani_Iri Ani_Iri Ce drept am asupra imobilului, in urma decedarii sotului fiind mostenitor din partea tatalui (conf. art.669 cod civil) impreuna cu 2 copii rezultati din ... (vezi toată discuția)