avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Cine greseste plateste?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Cine greseste plateste?

Am fost mandatara pentru un cont la o banca. Cel care mi-a acordat mandatul, s-a razgandit, insa nu m-a anuntat. M-am dus la banca cu buletinul in mana si am retras o suma de bani. Cu o parte din acestia am platit ratele la alta banca, persoanei care mi-a acordat mandatul. Banca ma suna dupa o zi si ma someaza sa restitui intreaga suma pe care am retras-o. Contactez persoana, iar aceasta are pretentie ca jumatate din suma sa-i fie restituita de catre banca, restul fiind plata ratelor si intelegerea dintre noi. Banca ma someaza din nou, dupa 3 luni si jumatate, ca sa restitui suma integrala, daca nu, voi fi data in judecata si voi plati penalitati si voi raspunde penal in fata legii.
Intrebarea este: DACA OPERATOAREA DE LA BANCA NU A OPERAT IN SISTEM TIMP DE MAI MULT DE 24 ORE, NU ESTE RASPUNZATOARE? EU TREBUIE SA RASPUND PENAL SAU TREBUIE SA PLATESC SUMA INTEGRAL PLUS PENALITATI???
Trebuie sa mai precizez ca persoana care mi-a acordat mandatul in banci avea datorii morale fata de mine, fapt pentru care eu i-am retinut toata suma retrasa (mai putin ratele!).
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 13:28, 13 August 2017
Iuliana787 a scris:

Trebuie sa mai precizez ca persoana care mi-a acordat mandatul in banci avea datorii morale fata de mine, fapt pentru care eu i-am retinut toata suma retrasa (mai putin ratele!).

Fapta dvs poate fi încadrată la furt. Puteți fi cercetată penal, deoarece chiar dacă ești împuternicit de cont bancar al cuiva, nu poți folosi banii în interes propriu, și nici nu ai dreptul să-i reții din banii retrași.
Împuternicitul are rolul de a executa ordine de retragere și depunere numerar sau virament, numai în interesul TITULARULUI, nu în interes personal.
Orice însușire în interes propriu este furt.
`
Nici nu mai contează că erați deja scoasă de la împuternicirea administrării contului, și dacă erați mandatar în momentul retragerii banilor, rolul dvs era același, să efectuați ordine NUMAI în interesul TITULARULUI.
Aceasta persoana locuia in casa mea. Era navigator. Urma sa ne casatorim. S-a folosit timp de 8 luni de mine. Banii ii scoteam pentru interesul familiei, nu pentru el sau pentru mine. Nu era numai dreptul de a scoate bani pentru a plati. Aveam puteri depline, aceleasi ca si a titularului. Pana si la agentia navala ma trecuse pe mine ca beneficiar al asigurarii...daca s-ar fi intamplat un "Doamne fereste"(nu pe fiul sau major!)
M-a lasat cu datorii pe care le-am decis impreuna, Probabil a gasit o partida mai buna, dar nu asta este obiectul topicului. Nu am furat, pentru ca nu stiam ca am fost scoasa de la imputernicire, ci stiam doar ca trebuie sa scot bani, sa platesc tot ce era de platit pentru el si pentru casa, pentru familie. El s-a intors din voiaj, dar eu am stiut dupa o saptamana, cand mi s-a adus la cunostinta ca nu mai sunt mandatara. Daca nu mi-ar fi dat banii de la inceput, eu l-as fi reclamat la politie si i-as fi imputat legal toate datoriile materiale si morale de care era raspunzator. M-a scos de la locul de munca din alt oras, ca sa venim sa traim in casa mea, sa am grija de el si de tatal meu care deja locuia in casa mea. Dar daca e considerat furt, de ce tocmai acum, dupa 3 luni si jumatate mi se spune ca trebuie sa restitui intreaga suma, pentru ca ei, cu 3 luni in urma i-au reintregit contul? Sub ce forma i l-au reintregit? El le-a cerut doar jumatate din suma, deoarece eu platisem deja ratele lui, pentru bunurile pe care detinea numai el proprietate. De ce ei imi cer restituirea integrala??? Operatoarea nu are nicio vina in toata tarasenia asta? De ce au lasat sa treaca atat de mult timp, cand se putea face atunci reclamaie la politie, daca eram vinovata? Nu sunt cateva zile sau saptamani! Sunt 3 luni si jumatate de la eveniment. Care este termenul legal pentru a face reclamatie pentru o fapta? Cine a generat greseala? De ce trebuie eu sa platesc toate oalele sparte?
Ultima modificare: Duminică, 13 August 2017
Iuliana787, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iuliana787 a scris:

Care este termenul legal pentru a face reclamatie pentru o fapta? Cine a generat greseala? De ce trebuie eu sa platesc toate oalele sparte?

Termenul legal în care se poate depune la Poliție plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârșirea faptei - [Art.296(1)NCPP].

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost împuternicită pe contul iubitului și am scos bani fără ca el să știe. pot răspunde penal pentru asta? Miruna m Miruna m Buna seara ..Am fost imputernicita pe contul iubitului si am scos bani fara ca iubitu sa stie apoi i-aam spus si am cazut de comun acord sa ii dau inapoi ... (vezi toată discuția)
Limitele imputernicitului pe cont RazvanIlie RazvanIlie Tata a decedat in vara anului trecut. A avut un cont in banca si un imputernicit din afara familiei.In ultimele luni de viata, fiind foarte bolnav, ... (vezi toată discuția)
Speta legata de o mostenire komy23 komy23 Buna ziua, Ma puteti ajuta cu cateva lamuriri legate de o speta personala? In urma cu 2 ani jumatate , tatal meu a decedat, eu fiind unicul mostenitor, dar ... (vezi toată discuția)