avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Dezbaterile din cursul judecatii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Dezbaterile din cursul judecatii

Buna seara,

Imi poate spune careva daca inculpatul poate participa oral la dezbaterile fondului cauzei?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Sigur ca poate.
In unele cazuri chiar este obligatoriu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, este unul din drepturile fundamentale ale inculpatului.
danpopescu2011 a scris:

Da, este unul din drepturile fundamentale ale inculpatului.

Imi puteti spune conform carui articol este acesta dreptul inculpatului?
Oralitatea este unul din principiile fundamentale ale judecatii.
ART. 351 c.p.p.
Oralitatea, nemijlocirea şi contradictorialitatea
(1) Judecata cauzei se face în faţa instanţei constituite potrivit legii şi se desfăşoară în şedinţă, oral, nemijlocit şi în contradictoriu.
#M2
(2) Instanţa este obligată să pună în discuţie cererile procurorului, ale părţilor sau ale celorlalţi subiecţi procesuali şi excepţiile ridicate de aceştia sau din oficiu şi să se pronunţe asupra lor prin încheiere motivată.
#B
(3) Instanţa se pronunţă prin încheiere motivată şi asupra tuturor măsurilor luate în cursul judecăţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amanare pronuntare paul99 paul99 Va rog puteti sa imi spune-ti din ce motive sa poate amana pronuntarea intrun proces penal? si daca este posibil pana la termenul afisat sa mai administrez ... (vezi toată discuția)
Arestarea preventiva - competenta si publicitate cezarad cezarad Doresc sa va intreb cine judeca o contestatie la arestarea preventiva pentru o infractiune care cade in competenta Judecatoriei? Tribunalul sau Curtea de Apel ... (vezi toată discuția)
Administrarea probelor in instanta se face pe baza principiilor oralitatii, contradictorialitatii? ciurli_si_burli ciurli_si_burli Am o intrebare mai delicata daca va puteti da cu parerea. Instanta de fond aproba administrarea unei probe cerute de inculpat si acorda termen pentru ... (vezi toată discuția)