Buna ziua.
Am si eu o intrebare legata de o firmă la care am lucrat 2 luni de zile.In acest timp eram in perioada de proba.Eu nu am mai vrut sa lucrez acolo pentru ca aveam o oferta mai bună.I-am spus cum fac cu demisia si a zis ca pe el nu il intereseaza nu imi semnează nimic.I-am mai zis odată dar tot asa nu a vrut să îmi semneze,si m-a luat cu d-alea ca nu mai vad banii pe zilele respective lucrate si ca o sa aplice penalizări asupra mea
Eu ce ar trebui sa fac?
In perioada de proba, printr-o simpla notificare, salariatul poate comunica angajatorului decizia de incetare a activitatii ( art 31 (3) din Codul Muncii). Aceasta notificare nu trebuie sa fie aprobata de angajator, acesta avand obligatie de a lua act de dorinta dvs.. Pentru perioada lucrata si neplatita puteti depune o reclamatie la ITM si/sau o actiune in instanta.
1. art.31 alin.3 C.mun. este aplicabil numai daca salariatul se mai afla in perioada de proba.... insa pentru a sti acest lucru trebuie sa ne precizati:
- durata c.i.m.
- perioada de proba mentionata in c.i.m.
2. Neplata unor drepturi salariale poate face obiectul unei : - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Demisie la zi
Iasmina.ivan
Mi-am dat demisia la zi dupa o disputa verbala cu managerul. A trecut mai bine de o saptamana de cand s-a intamplat si inca nu stiu daca mi s-a inchis ... (vezi toată discuția)