avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aplicare penalitati la restante intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aplicare penalitati la restante intretinere

Buna seara, ajutati-ne sa trecem o dilema! La restantele de la intretinere si fonduri, procedam corect daca aplicam penalizare la toata suma restanta de pe lista, intretinere plus fonduri sau, dupa cum sustin unii proprietari, ar trebui aplicata doar la sumele ce provin din facturile furnizorilor de utilitati, (in cazul nostru apa nova si enel) care la randul lor percep penalizari pentru intarzieri? Multumim!
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 21:48, 19 August 2017

Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat (art. 49 alin. 1 din Legea nr. 230/2007)
daca este prevazut in acordul de asociere sau intr-un proces verbal al unei Adunari Generale,
puteti percepe acele penalitati pe care le-ati stabilit.
In ce calitate intrebati ?
Legea prevede fara exceptie
L nr 230/2007 Articolul 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata . Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Atentie ca legiutorul a prevazut limita maxima a penalitatilor de 0,2% zi/intarziere,dar pentru a nu avea probleme in eventuala actiune in instanta,valoarea penalitatilor trebuie sa fie dispusa de adunarea generala
sunt doua posibilitati: daca aveti sistem propriu de penalizari, il aplicati.
Daca nu, penalizarile furnizorilor se redistribuie restantierilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Calculul penalitatilor la intretinere bogdan hanu bogdan hanu Exista o suma minima sau un termen minim dupa care se aplica penalitati la intretinere? Multumesc (vezi toată discuția)
Penalitati la intretinere luminita ursu luminita ursu am ramas restantiera la intretinere este legal ca sa fie penalitatile mai mari decat restanta asta in conditia care eu mi-am luat angajamentul de-a a plati ... (vezi toată discuția)