Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema:
Am fost concediata pe motive de dificultati economice. Nu am primit nici un salariu compensator. Am contestat decizia de concediere deoarece:nu era precizat termenul de contestatie si instanta competenta,nu mi s-a comunicat in scris daca mi se poate oferi un alt post, nu s-a solicitat sprijinul AJOFM inainte de emiterea deciziei de concediere, nu s-au respectat criteriile de reducere de personal si nu consider ca la baza concedierii a stat o cauza reala si serioasa. Instanta imi respinge contestatia ca fiind nefondata.
Hotararea judecatoreasca spune asa: "in privinta neindicarii in cuprinsul deciziei a termenului de contestatie cat si a instantei competente, se observa ca lipsesc ambele elemente. Cu toate acestea, contestatia a fost formulata in termen si la instanta competenta, incat nulitatea absoluta a deciziei de concediere nu mai poate fiinta. Aceasta intrucat in caz contrar ar fi incalcat principiul consensualitatii si al bunei credinte in relatiile de munca (art.8 alin.1 Codul muncii) cat si datorita necesitatii evitarii abuzului de drept si inlaturarii formalismului si a rigiditatii vadit excesive."
As dori sa fac recurs si va rog sa-mi sugerati cu ce argumente pot combate aceasta parte din hotarare, intrucat mi se pare o ilegalitate. Celelalte aspecte stiu cum sa le argumentez.
Art 268 alin 2 din Codul muncii, care se refera la sanctiunea disciplinara, se aplica si in cazul meu?
Va multumesc.
Orice decizie de concediere, ca de altfel, orice decizie, trebuie sa cuprinda prevederi referitoare la termenul de contestatie (30 zile), instanta competenta la care decizia poate fi contestata.
Cereti un salariu compensator; potrivit art. Art. 78 din CCM national: La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
In privinta sanselor de castig in recurs, practica spune ca, in cazul în care, deşi decizia de concediere nu cuprinde instanţa la care poate fi atacată şi termenul de atacare, totuşi salariatul a formulat acţiunea la instanţa competentă, în termenul legal, nu se mai justifică invocarea nulităţii, având în vedere că salariatul nu a suferit nici un prejudiciu
Chiar daca eu am formulat contestatia in termen si la instanta competenta, asta nu inseamna ca decizia de concediere nu trebuia sa cuprinda aceste aspecte.
Nu exista nici un temei legal in baza caruia sa pot contesta hotararea judecatoreasca sub acest aspect?