avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Medicina muncii - control la angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Medicina muncii - control la angajare

Buna ziua !!

O sa ma angajez in cateva zile la o firma si aceasta m-a trimis la medicina muncii sa efectuez controlul la angajare. Mi-a spus ca o sa ma coste 35. 00 ron si ptr ca nu sunt angajata inca o sa platesc eu.

Intrebarea este : nu este firma obligata sa imi deconteze ea sau sa plateasca ea aceste cheltuieli ? Eu asa stiam.
Trebuie sa plateasca angajatul sau angajatorul ?

Si cand se face acest contol la medicina muncii : inainte de a semna contractul de munca sau dupa ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ionion2000 , utilizator 14:32, 20 Octombrie 2011
Raspunsul corect se afla in Codul Muncii: art.171 (5) Masurile privind securitatea si sanatatea in munca nu pot sa determine, in nici un caz, obligatii financiare pentru salariati.

Extrase din HG 355/2007
Art.8 - Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea în munca [...]
Art. 16. - (1) Examenul medical la angajarea în munca se face la solicitarea angajatorului care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut în anexa nr. 2, si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut în anexa nr. 3.

Deci legea arata clar ca examenul medical la angajare este parte a asigurarii securitatii / sanatatii in munca, care cade in sarcina angajatorului si de aceea acesta trebuie sa isi asume TOATE cheltuielile legate de aceasta.

Daca firma nu are contract pentru examene la angajare cu o anumita unitate medicala, ceea ce m-ar mira (oricum trebuie sa asigure supravegherea medicala periodic a angajatilor proprii) se poate solicita ulterior decontarea cheltuielilor. Normal, examenul medical de angajare ar trebui sa fie ultimul element la dosar inainte de decizia de angajare.

Felicit userul siraxi !!! =D>
Este raspunsul corect la problema dvs.
Pentru angajare si intocmirea CIM, sunt necesare documentele dvs. personale, si o adeverinta de la med. de familie, care sa ateste ca nu aveti probleme grave de sanatate.
Conform legii CIM se incheie din prima zi de angajare si se depune in max. 20 zile
In el este specificata functia dvs., si sunteti repartizata la locul de munca.
Tot din prima zi este obligatoriu efectuarea instructajelor SSM ( introductiv general si la locul de munca) de catre resp. SSM( respectiv cond. LM) Tot acesta va trebui sa completeze fisa de expunere la riscuri pe baza careia se vor face examenele medicale la med. muncii.
Deci este ilegal sa platiti dvs. chiar si cu o decontare ulterioara la firma.
Vi s-a indicat un anumit cabinet sau unde vreti-puteti dvs.?
Responsabil SSM Octavia Turbatu

Angajatorul e cel care suporta (sau ar trebui sa suporte), conform legislatiei (L 319/2006, HG 355/2007, etc.), costurile Examenului medical la angajare sau periodic.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
ionion2000, utilizator
La angajare nu e necesara o adeverinta de la medicul de familie, atata timp cat nu e prevazut in legislatie acest lucru.
Viitorul angajat semneaza o declaratie pe proprie raspundere, care face parte din Dosarul medical al angajatului si care arata astfel:
"Declar pe propria răspundere că nu sunt în evidenţă cu epilepsie, boli psihice, boli neurologice şi nu sunt sub tratament pentru boli neuropsihice, diabet: ......................"
:offtopic:Interventie moderator
@ ionion2000

Nu este dorita sa postarea mai multe mesaje consecutive in aceeasi discutie, cata vreme exista posibilitatea sa editati mesajul anterior (in cele 30 de minute cat puteti edita mesajul).

Incalcarea Regulamentului Forumului se sanctioneaza in prima faza cu avertisment, care va fi public si se va posta de catre administrator / moderator in sectiunea de anunturi oficiale a forumului. Abaterile repetate pot duce la inchiderea contului (banare), temporara sau definitiva.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli fisa medicala Anngellicca Anngellicca Bună ziua!! Lucrez la un cabinet medical privat și as dori sa știu dak cheltuielile anuale pt fisa medicala și analizele obligatorii trebuie decontate de ... (vezi toată discuția)
Aviz medical pentru siguranta circulatiei constantin laurentiu ilie constantin laurentiu ilie La multi ani, Cunosc H.G. nr 355/ 11.04.2007 si stiu ca angajatorul este obligat sa suporte costurile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice ... (vezi toată discuția)
Analize medicale periodice M.Dacian M.Dacian Am o situatie mai deosebita legata de Medicina Muncii adica mai exact: Dupa efectuarea cu succes a vizitei medicale periodice la medicul de Medicina a muncii ... (vezi toată discuția)