avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de trecere

Bună ziua.
Obstrucționarea dreptului de trecere - notate în CF-uri ca Servitute de trecere cu piciorul și vehicule-respectiv blocarea -de rea voință- ieșirea pe drum public de pe un imobil care nu are ieșire directă , poate fi sau nu incadrat la fapte penale.
Mulțumesc.
Mátray
Ultima modificare: Vineri, 25 August 2017
matray, utilizator
Cel mai recent răspuns: matray , utilizator 22:06, 23 Noiembrie 2017
Nu, puteti actiona pe cale civila folosind actiunea confesorie conf.art.696NCC, raportat la art.757 NCC.,actiunea confesorie de servitute.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 August 2017
DAN POPESCU, Avocat
Mulțumesc.
O clarificare. Imobilul servant este o coproprietate în cote părți. Obstrucționarea , (blocarea) se face ocazional prin parcarea unei mașini. Între coproprietari nu există o înțelegere notarială pentru parcare -exclusivă-la poartă de intrare / ieșire. Vătămat este proprietarul imobilului dominant.
Cu ocazia speței care a născut întrebarea, s-a cerut intervenția poliției -și ei fiind refuzați- blocarea s-a menținut.
Cu respect.
Mátray
P.S. Idea era dacă se poate aplica art. 339 CP. Original asta a fost stabilit de Poliție dar a revenit prin nerecunoașterea faptului că nu există stare de indiviziune. Dar este vorba de două imobile independente.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 August 2017
matray, utilizator
Bună seara.
Ce se întămplă dacă chiar după ce se termină ”acțiunea confesorie de servitute ” și se finalizează prin obligare la recunoașterea dreptului de servitute, dar (părătul) în continuare nu respectă hotărârea și blochează traseul .
Mulțiumesc.
Mátray

COPY PASTE
Din lucrarea ”Dreptul de trecere” de Ramona Catarig de pe site-ul ”Academia.edu”
www.academia.edu/9659001/Dreptul_de_trecere
D.

Notiunea de drum public
Drumul deschis circulatiei publice orice drum public precum si orice drum de utilitate privata care asigura accesul nediscriminatoriu al vehiculelor si pietonilor.
Drum inchis circulatie publice  drum de utilitate privata care serveste obiectivelor la care publicul nu are acces, sau un drum public inchis temporar circulatiei publice
.....................................................................................................................................................................................
Servitutea de trecere notat in CF poate fi considerat drum de utilitate privata.
multumesc
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2017
matray, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere Universul_tau Universul_tau Buna ziua! Am si eu o problema juridica pentru care nu am gasit inca un raspuns. Va rog, daca puteti, sa imi spuneti o parere juridica. Situatia este ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere ciprianradu ciprianradu am cumparat o parcela (intravilant) a 3 mana de cind sa parcelat acel teren.sunt 8 parcele separate printrun drum privat (in registrul de urbanism) in 4 pe o ... (vezi toată discuția)
Dreptul de servitute se poate limita in timp? Paule46 Paule46 Buna ziua, In urma cu ceva timp am cumparat un apartament intr-un complex rezidential nou, situat la o distanta considerabila de partea populata a orasului. ... (vezi toată discuția)