Bună ziua.
Obstrucționarea dreptului de trecere - notate în CF-uri ca Servitute de trecere cu piciorul și vehicule-respectiv blocarea -de rea voință- ieșirea pe drum public de pe un imobil care nu are ieșire directă , poate fi sau nu incadrat la fapte penale.
Mulțumesc.
Mátray
Mulțumesc.
O clarificare. Imobilul servant este o coproprietate în cote părți. Obstrucționarea , (blocarea) se face ocazional prin parcarea unei mașini. Între coproprietari nu există o înțelegere notarială pentru parcare -exclusivă-la poartă de intrare / ieșire. Vătămat este proprietarul imobilului dominant.
Cu ocazia speței care a născut întrebarea, s-a cerut intervenția poliției -și ei fiind refuzați- blocarea s-a menținut.
Cu respect.
Mátray
P.S. Idea era dacă se poate aplica art. 339 CP. Original asta a fost stabilit de Poliție dar a revenit prin nerecunoașterea faptului că nu există stare de indiviziune. Dar este vorba de două imobile independente.
Bună seara.
Ce se întămplă dacă chiar după ce se termină ”acțiunea confesorie de servitute ” și se finalizează prin obligare la recunoașterea dreptului de servitute, dar (părătul) în continuare nu respectă hotărârea și blochează traseul .
Mulțiumesc.
Mátray
COPY PASTE
Din lucrarea ”Dreptul de trecere” de Ramona Catarig de pe site-ul ”Academia.edu”
www.academia.edu/9659001/Dreptul_de_trecere
D.
Notiunea de drum public
Drumul deschis circulatiei publice orice drum public precum si orice drum de utilitate privatacare asigura accesul nediscriminatoriu al vehiculelor si pietonilor.
Drum inchis circulatie publice drum de utilitate privata care serveste obiectivelor la care publicul nu are acces, sau un drum public inchis temporar circulatiei publice
.....................................................................................................................................................................................
Servitutea de trecere notat in CF poate fi considerat drum de utilitate privata.
multumesc