Buna ziua,
In urma cu ceva timp am cumparat un apartament intr-un complex rezidential nou, situat la o distanta considerabila de partea populata a orasului. Dezvoltatorul mi-a acordat, prin contractul de vanzare-cumparare, “gratuit, un drept de servitute de trecere auto si pietonal”. Ulterior, a montat la intrarea si iesirea din complex niste bariere de trafic auto, pe baza de tichet, care are gratuitate in primele 3 ore, dupa care se taxeaza cu 2 lei/ora. Regula este valabila atat pentru vizitatori cat si pentru rezidentii care nu au cumparat un loc de parcare. Intrebarea mea este :
In conditiile date, ca rezident cu respectivul drept de servitute intabulat, este legal sa mi se ceara sa platesc stationarea?
Multumesc!
Paul E
Articolul 767
Schimbarea locului de exercitare a servituţii
(1) Proprietarul fondului aservit este obligat să se abţină de la orice act care limitează ori împiedică exerciţiul servituţii. Astfel, el nu va putea schimba starea locurilor ori strămuta exercitarea servituţii în alt loc.
(2) Dacă are un interes serios şi legitim, proprietarul fondului aservit va putea schimba locul prin care se exercită servitutea în măsura în care exercitarea servituţii rămâne la fel de comodă pentru proprietarul fondului dominant.
Cata vreme servitutea a fost constituita cu titlu gratuit pentru trecere pietonal si auto (si asta a fost o conditie esentiala la incheierea contractului de vanzare), proprietarul terenului pe care este constituita servitutea (fondul aservit) nu poate aduce modificari in mod unilateral prin impunerea unei taxe pentru accesul auto.
Va ramane sa promovati o actiune in instanta, in temeiul art 757 Cod Civil coroborat cu art 696 Cod Civil.
Articolul 757
Acţiunea confesorie de servitute
Dispoziţiile art. 696 alin. (1) se aplică în mod corespunzător.
Articolul 696
Acţiunea confesorie de superficie
(1) Acţiunea confesorie de superficie poate fi intentată împotriva oricărei persoane care împiedică exercitarea dreptului, chiar şi a proprietarului terenului.
(2) Dreptul la acţiune este imprescriptibil.
Titlu proprietate
Ollin17
Buna seara!
Vreau sa cumpar un teren intravilan de la trei proprietari,suntem la faza cadastrului .Problema este ca terenul este intr-un sens giratoriu care ... (vezi toată discuția)
Superficie
CIPRIANVASILACHE
Buna ziua!
Am cumparat o casa de locuit cu o curte de 965 m2.Casa este proprietate iar terenul este cu superficie,drepturi care mi s-au transferat de la ... (vezi toată discuția)