avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie/concediere (abuz)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie/concediere (abuz)

Buna ziua,vin la dvs cu urmatoarea problema:
In data de 24.08 seful mi-a comunicat VERBAL ca sunt concediat,mi-a spus ca am dreptul la 20 de zile de preaviz conform contractului.
Mentionez ca sunt telefonist la o firma de taxi.A 2 a zi conform celor spuse m-am prezentat la post sa imi semnez preavizul,desi telefonic seful mi-a comunicat ca o sa il semnez,nu a fost asa.In schimb , am stat 8 ore pur si simplu in sediu (fara sa fiu pe postul meu,fara sa fiu in camera de dispecerat de unde operam).Pur si simplu "bataie de joc" stand 8 ore fara sa fac nimic,fara sa am voie sa vorbesc la telefonul dispeceratului sau cel personal (amenintandu-ma ca in caz contrar o sa porneasca o cercetare disciplinara).Ulterior am vorbind din nou cu respectivul patron si mi-a spus ca nu,nu o sa fiu concediat dar in schimb o sa stau cate 8 ore degeaba in sediu si ca o sa ma cheme cand are nevoie in dispecerat(fortandu-ma sa imi dau demisia).
Demisia in cadrul firmei pana acum a fost de comun acord (fara preaviz),astazi fiind weekend (neputand apela la ITM) i-am sunat sa imi dau demisia,dar nu raspund.Curiozitatea mea este,luni cand o sa ma prezint la munca fie ca imi semnez demisia fie ca nu,se considera abuz ce fac ei ?
Mentionez din nou ca in acele 8 ore de stat pe scaun nu fac absolut nimic,doar stau.
Interesul meu e sa scap cat mai repede de firma aceasta si de preaviz (gandindu-ma ca luni daca o sa vreau sa imi dau demisia o sa ma oblige sa stau in preaviz).

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:06, 29 August 2017
Si o alta intrebare,cand o sa ma duc sa imi dea cartea de munca si alte acte,sunt obligati sa imi dea o fisa de lichidare sau ceva asemanator unde sa scrie ca mai am un salariu de incasat pe luna muncita ,respectiv august ?
Era bine daca ati fi mentionat in cerere si data incetarii , astfel incat angajatorul sa nu aibe posibilitatea sa va refuuze cererea sau sa treaca el o anumita data.

Solicitati in scris
angajatorului sa va elibereze la incetarea c.i.m. :
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime
- adeverinta pentru somaj, chiar daca nu beneficiati de acesta.

HG 500/2011
art.8
.....
(4^2) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia un extras din registrul privat/public, datat și certificat pentru conformitate, sau o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, astfel cum rezultă din registrul privat/public și din dosarul personal/profesional, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
....

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei refuzul angajatorilor de a elibera documentele solicitate de către salariat și prevăzute la art. 8 alin. (4^1) și (4^2).
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor angajatorilor persoane fizice sau juridice de drept privat și autorităților/instituțiilor publice se fac de către inspectorii de muncă.

Legea 76/2002
art.113
Constituie contravenție următoarele fapte:
....
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislația în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru șomaj și stabilirea dreptului la indemnizație de șomaj.
.....

Organele de control măsuri active ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și ale structurilor sale teritoriale vor constata și vor sancționa contravențiile prevăzute la art. 113 lit. a), d), e), h), i), j) și k) din Legea 76/2002, precum și contravenția prevăzută la lit. f), în ceea ce privește nerespectarea art. 50 alin. (3) din lege.
Da am fost la sediu,si am primit revisal,raport salariat si decidere de incetare a contractului care a fost pronuntata la ziua respectiva (cand am scris-o eu.Totu in regula,totusi dupa inmanarea documentelor am fost la ITM unde cei de acolo au constatat ca imi lipseste adeverinta de vechime.(Bine era sa citesc ce ati scris dvs. inainte sa ma prezint la sediu)totusi , la sediu inainte de inmnarea documentelor (si alea incomplete),mi s-a dat sa semnez ceva legat de salariu si incetarea contractului,foaia neavand data respectiva (eu mi am scris decat numele ,nr registrului si am semnat).Poate sa se foloseasca de foaia respectiva (avand o fraza,incetarea contractului,salariu integral ,ceva asemanator...) ca sa nu imi plateasca salariul?Adica era imposibil sa imi dea salariu pt luna asta , luna asta , nu ? Mai ales ca eu nu am facut nicio solicitare,n am scris nimici in cuvinte,nu era mentionata nicio data.Mentionez ca acum sunt pe drum catre un avocat sa ma puna la curent,in caz ca nu primesc salariul sau adeverinta de vechime in timp util,o sa actionez in instanta.Ce parere aveti ? (stiu ca sunt cam neatent ,cam nestiutor,este primul meu job si nu am cu cine sa ma consult cu privire la situatiile astea).
Treaba cu plata salariului poate fi o problema daca ati semnat asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insarcinata- probleme la locul de munca lilu2014 lilu2014 Am urmatoarea problema. Am lucrat la un magazin din aprilie pana in octombrie, cand acesta a intrat in renovare. In decembrie mi-am anuntat sefa ca sunt ... (vezi toată discuția)
Concediere abuziva trafyk trafyk Buna seara! Mentionez inca de la inceput ca lucrez la un cinema, dar angajatorul este o firma de plasare forta de munca! In cursul zilei de azi am fost trimis ... (vezi toată discuția)
Cum poate fi concediata o persoana atata timp cat nu-si da consimtamantul prin demisie? carmennecula carmennecula Buna ziua, Nepotul meu a fost concediat, fara sa isi dea demisia, nici macar preaviz asa cum este scris in legislatia muncii. A facut sesizare la ITM Cluj, ... (vezi toată discuția)