buna ziua!
doresc sa intreb ceva in speranta ca cineva ma va lamuri si pe mine...locuiesc intr-un bloc format din 3 scari care are la subsol un garaj care se intinde pe sub toate cele 3 scari(e un garaj subteran)...presedintele asociatiei de proprietari doreste sa interzica accesul prin garaj tuturor celor care nu au loc de parcare in acest garaj...prin asta se intelege accesul pietonal...din garaj se poate ajunge in oricare din cele 3 scari.....este legala interzicerea accesului?
Elga ,
subsolul tehnic detine un regim legal aparte,avand in vedere ca este cale de acces necesara a fi libera oricand ,pentru cazuri speciale ex pompieri.
In trecut m-am confruntat cu o situatie asemanatoare,cand in subsol,un vecin binevoitor si pastrator a depozitat tot ce a fost ejectat de la alte apartamente,
astfel incat subsolul condominiului nu mai putea fi tranzitat.
Au fost sesizate autoritatile si in final a aparut brigada de pompieri ,care a atentionat proprietarul in cauza ,ca in situatia in care in termen de 24 ore nu elibereaza si nu asigura accesul neconditionat si neingradit in subsol, se aplica sanctiune contraventionala.
Tot reprezentantii pompierilor au precizat ca subsolul tehnic,este spatiul special prevazut ca in situatii de forta majora ex cutremure,sa poata asigura temporar siguranta si securitatea locatarilor.
@technoir
Daca ne dadeati dintru inceput detaliile din al doilea mesaj atunci va puteam raspunde mai nuantat....asa, doar am facut presupuneri.
Din ce ne-ati spus pana acum mie mi-e clar ca presedintele nu are de ce sa va interzica accesul pe culoarul de acces din subsol numai ca acolo sunt parcate masinile altora, cu atat mai mult cu cat toti locatarii platesc cheltuielile de intretinere ale garajului. In cazul in care si-ar pune in aplicare aceasta idee ar trebui sa scoata de la aceste cheltuieli pe proprietarii al caror acces il interzice.
Extrapolarea la parcarea supraterana nu are rost deoarece e, totusi, calea de acces principala catre intrarea in scari.
Ideea lui nu se explica decat prin faptul ca vrea sa pastreze pentru garaj un aspect exclusivist, dar atunci sa-i scoata pe ceilalti de la cheltuieli, cum am spus si mai sus.... si mai mult decat atat, pentru spatiul din proprietatea comuna asupra caruia instituie restrictionarea in favoarea celor cu locurile platite sa-i puna pe acestia sa plateasca o chirie substantiala pe masura exclusivismului.
Corecta si fara loc de comentarii ,opinia expusa de elga.
Pertinenta nuanta referitoare la restrictionarea spatiului comun ,in favoarea detinatorilor de autoturisme in garaj si obligati sa achite valoare substantiala a chiriei
Pai normal ca noi ne-am dat cu presupusul in lipsa datelor complete.
Data fiind situatie e clar, nu poate presedintele sa restrictioneze cu de la sine putere accesul prin acea zona.
O zi linistita
Nu poate restricționa accesul pt că este bun comun că și acoperișul, subsolul sau casa scării. Doar locurile de parcare sunt în proprietate, restul e la comun. Pe de altă parte am întâlnit situații în care cei care nu au locuri de parcare nu au dorit sa participe la cheltuielile comune generate de locurile de parcare cum ar fi, curentul de la becuri și ușa electrică de acces, curățenie sau reparația/mentenanța ușii când se strică. Și atunci în mod normal li s-a restricționat accesul. Nu poți cere doar drepturi, ai și obligatii.