avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

...stie cineva de ce pentru a primi o donatie de catre minor (15 ani)pura si simpla ai nevoie de incuv aut tutelare?...e cumva act de dispozitie(dispui asupra ce?)...
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 17:48, 2 Octombrie 2009
nu am auzit sa fie nevoie de asa ceva.
explicatia ar fi ca minorul , primind donatia, isi mareste patrimoniul, nu si-l micsoreaza si nici nu va fi obligat la diverse sarcini.
intr-adevar nu are nevoie de incuviintarea autoritatii tutelare. dar,... in cazul dumneavoastra imobilul urmeaza a fi grevat de un uzufruct - am inteles ca se vinde doar nuda proprietate + se va inscrie si interdictia de instrainare si grevare. prin urmare cred ca da, in aceasta situatie este necesara incuviintarea autoritatii tutelare. deak spune asa „daca donatia contine si un element oneros, deci acceptarea constituie un act de dispozitie, ea trebuie sa fie, in toate cazurile, autorizata in prealabil de autoritatea tutelara”. mergand mai departe cu rationamentul si socotind ca interdictia de vanzare si grevare reprezinta o „restrangere” a dreptului de dispozitie cred ca este necesara incuviintarea autoritatii tutelare.
themis a scris:

ovi_dragomir a scris:

...se doneaza nuda proprietate cu notare interd de instrainare si grevaee a acesteia...ideea e cum calificam acceptarea donatiei conservare,administrare sau dispozitie...pe net am vazut pe siteul unei primarii de ce acte este nevoie pentru emiterea dispoz de acceptare a donatiei de catre minor ...

Zic eu că nu ar fi nevoie decît de încuviinţarea părintelui (ca pentru orice act încheiat de minorul care a împlinit 14 ani). Da' te pui cu dom' primar?

Excesul de zel este o alta boala de care se pare ca suferim. A auzit cineva din primarie la radio ca pentru actele de dispozitie facute de minor e nevoie de incuviintarea aut tutelare ? Intrucat nimeni din primarie nu stie ce sunt alea acte de dispozitie pentru orice fel de acte savarsite de minor va fi nevoie de incuvintari. Asa ca sa fie acolo, pentru orice eventualitate.
...multumesc pentru raspunsurile date semn ca exista oameni care gandesc si deci lupta pt normalitate nu e definitiv pierduta pe culoarele gri si intunecate ale creierului corpului functionaresc de prin institutii ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot bunicii sa ii transmita un imobil nepotului minor? care ... Constantin Brancoveanu Constantin Brancoveanu cum pot bunicii sa ii transmita un imobil nepotului minor? care este solutia cea mai practica pentru ca bunicii sa treaca pe numele nepotului minor un imobil? (vezi toată discuția)
Acte donatie catre un minor 28lacra 28lacra Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca bunicul poate efectua acte de donatie (imobil) nepotului sau, in varsta de 14 ani, doar cu incuviintarea unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Avere minor de 10 ani ContSters163072 ContSters163072 ca reprezentant legal, mama a unui minor din afara casatoriei, am nevoie de incuviintarea autoritatii tutelare pt acte de dispozitie pt averea mostenita de la ... (vezi toată discuția)