Buna seara
As dori supun discutiei un subiect destul de interesant, pe o categorie concreta de asa zisi utilizatori de muzica ambientala: taxiurile.
Din comentariul facut pe 26.09.2009 in topicul deschis de oana1 a reiesit ca autoturismele destinate transportului de persoane in regim de taxi, prin proprietarii lor, au obligatia de a solicita si obtine licenta neexclusiva de difuzare a muzicii ambientale de la UPFR. Tot din acel comentariu am retinut si definitia comunicarii publice: constituie comunicare publica orice comunicare a unei opere [...], facuta intr-un loc deschis publicului sau in orice loc in care se aduna un numar de persoane ce depaseste cercul normal al membrilor unei familii si al cunostintelor acesteia....".
Tinind cont de faptul ca taxiul este un mijloc de transport prin care o persoana sau max. 4 persoane (in Romania 4 pt. ca in tari cu o reala civilizatie nr. max. autorizat este 3 - doar pe bancheta din spate) doresc sa se deplaseze dintr-un loc in altul, prin angajarea contracost a calatoriei (nu si a muzicii difuzate) pe baza de comanda telefonica sau angajarea din statia de taxi ori din mers a taxiului aflat in pozitia LIBER, persoane care sunt o familie sau un grup de prieteni,
cum poate fi obligat acel taximetrist sa plateasca aceasta taxa, cind taxiul sau nu indeplineste conditia de comunicare publica, muzica care este este difuzata de radiocasetofonul autoturismului nu intra in categoria utilizare in scop lucrativ, si cel mai important lucru - varianta care nici macar nu este luata in considerare - in unele taxiuri nu se asculta muzica?
Va multumesc!
ªtiam acum ceva timp în urmă, că licenţa de ascultare sau de redare a muzicii, de la radio sau de la casetofon, se obţinea de la CREDIDAM, care este ong-ul ce reprezintă drepturile în România a tuturor cântăreţilor din lume. Pe lângă acest ong, mai există şi UPFR şi UCR. CREDIDAM era abilitată să ia banii pentru tot. ªtiam că trebuie să plăteşti la toate trei ca să nu ai probleme. Bănuiesc că numai legislaţia ambiguă poate face ca fiecare instituţie să se repeadă după bani. UPFR-ul îşi scoate banii din timbrele pe care le dă producătorilor de CD-uri. Dar dacă vrei să produci un CD cu Jhon Travolta, trebuie să plăteşti şi la CREDIDAM. Dacă aveai o discotecă, se plătea 3% din încasări, la fiecare dintre cele trei instituţii. Nu mai ştiu la ora actuală, ce mai prevede legislaţia, pentru că acum ceva timp în urmă, dacă aveai radio pe maşină, trebuia să ai abonament şi pentru el. Mai ştiu că societăţile de transport de persoane cu autobuze, au plătită această taxă pe un an înainte. Săgeata albastră, care înainte avea muzică ambientală, nu mai are pentru că SNCFR nu a avut bani să plătească taxa. Toate taxele eu le-am aflat acum câţiva ani, numai mergând direct la instituţiile sus menţionate. Acestea aveau nişte norme metodologice, în care erau trecute, cuantumurile de plată pentru orice situaţie, discotecă, nuntă, serbare, autoturism, microbuz, autobuz, tren, avion,vapor, restaurant. etc. Acum nu ştiu ce modificări au fost aduse Legii 8/1996. Că trebuie să fii avocat, să activezi în domeniu juridic, ca să te ţii la curent cu toate. Nu m-ar mira ca la o căutare mai amănunţită, să aflu că mai există nu ştiu câte OU sau OUG, care mai adaugă sau scoate ceva dintr-o lege. Ca în România. Dar mulţumită internetului, mai poţi afla ceva sau poţi fi ajutat de către avocaţi, cu un sfat , pe site-urile specializate. Cum este şi acesta. Pe care eu personal, îl consider cel mai reuşit şi cu informaţiile la zi şi cu răspunsuri pertinente şi specializate pe forum. În faţa avocaţilor de pe forum, eu nu pot decât să îmi scot pălăria. ªi să le transmit felicitări.
Legea 8/1996 a fost modificata ultima oara in 2006, pe vremea cand era ministru dl Iorgulescu (compozitor si presedinte al UCMR-ADA).
Toate modificarile aduse legii de-a lungul timpului nu au fost altceva decat traduceri de pe textele internationale, care traduceri au fost aplicate mot a mot fara sa se tina seama de realitatile pietei romanesti.
Din pacate, cei cu bani dicteaza in toate domeniile.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Ucmr -ada sau upfr
A. Ionut
Pentru activitatea desfasurata la un bar-club la care din cele doua organisme de gestiune colectiva a drepturilor de autor (UCMR-ADA sau UPFR) se achita taxele ... (vezi toată discuția)