avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

daca primesc un apart. in donatie , ce costuri suport pentru acte si de cine poate fi atacat?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:09, 30 August 2017
Buna ziua,
Veti plati actele la notar (costul se stabileste de notar functie de grilele notariale si onorariile fiecarui notar).
Puteti fi atacat in instanta de oricine. Problema este cine are sanse sa castige ceva in urma acestor dosare. Dati mai multe detalii si va vom putea raspunde CONCRET!
Costurile sunt cele convenite intre parti,eventual c/v incheiere documente notariale
Actul poate fi atacat de catre eventualele persoane cu drept legal la bunul imobil
Copilul a cumparat de la tatal care l-a crescut un apartament si acum vrea sa-l doneze mamei naturale pentru ca pleaca.din tara si tatal nu-l mai vrea inapoi.Care este cea mai mica suma care poate fi platita la notar avand in vedere ca ap. nu e in zona centrala si are 2 cam. mici?Copilul este unic pentru mama.
Copilul a cumparat de la tatal care l-a crescut un apartament si acum vrea sa-l doneze mamei naturale pentru ca pleaca.din tara si tatal nu-l mai vrea inapoi.Care este cea mai mica suma care poate fi platita la notar avand in vedere ca ap. nu e in zona centrala si are 2 cam. mici?Copilul este unic pentru mama.
Donatarul (mama) are de achitat onorariul notarial +tva, extrasul de carte funciara (40 de lei in regim normal, dar eliberarea dureaza 2-3 zile sau 200 de lei la urgenta si puteti incheia actul in aceeasi zi) si intabularea (0,15% din valoarea imobilului).
Grosso modo, cu o marja, undeva la 1400-1500 lei.
Contractele de donatie pot fi "atacate" numei de mostenitorii rezervatari.
Adica : descendentii donatorului (copiii ), parintii donatorului si sotul donatorului.
Nu o sa vina nimeni de pe strada sa "atace" actul. Altfel, contractul de donatie nu ar mai fi fost reglementat in Codul civil si astfel, oamenii nu ar mai incheia contracte de donatie.
"Atacatul" presupune ca persoana in cauza sa fie suficient de determinata sa angajeze un avocat, sa dechida un proces care presupune timp (de ordinul lunilor) si bani, pentru o cota din apartament. Donatia oricum va ramane valabila.

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire ContSters255097 ContSters255097 Buna ziua Situatia mea este urmatoarea: tatal meu este recasatorit avand si un copil din casatoria respectiva, apartamentul care i-l are impreuna cu mama i-l ... (vezi toată discuția)
Mostenire/donatie apartament buna ziua! sper sa gasesc raspunsul la intrebarea mea, ca am ... deliaena1402 deliaena1402 Buna ziua! Sper sa gasesc raspunsul la intrebarea mea, ca am primit atatea pareri, incat nu stiu ce sa mai cred. Matusa de pe tata impreuna cu sotul ei au ... (vezi toată discuția)
Mostenire rosualbastru rosualbastru buna ziua,as dori sa stiu care ar fi medoda cea mai sigura prin care parintii mei imi lasa un apartament si care nu poate fi atacata niciodata si care ar fi ... (vezi toată discuția)