avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Preluare partiala nume familie dupa casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Preluare partiala nume familie dupa casatorie

Buna ziua,

Rog un raspuns cu privire la urmatoarea situatie in care ma aflu :
Eu (barbat) am 2 nume de familie, cu ,,- " intre ele (reprezinta numele de familie compus al celor 2 parinti)...sa zicem ,,Ionescu-Popescu (Ionescu era tata, Popescu - mama, ambii devenind dupa casatorie Ionescu-Popescu).
Parintii au divortat, revenind la numele anterioare : Ionescu, respectiv Popescu, insa eu am ramas cu cele 2 nume de familie Ionescu-Popescu (nici nu am stat sa-mi bat capul cu o posibila schimbare, desi din cate stiu as fi indreptatit sa o fac..insa prea multa bataie de cap..).

Dat fiind faptul ca ma voi casatori, poate sotia sa preia doar 1 nume de familie dintre cele 2 (al mamei mai precis, cu care am ramas, tatal nefiind interesat de situatia mea niciodata) ?
Este obligatoriu ca sotia sa preia ambele nume de familie : Ionescu-Popescu sau avand in vedere justificarea, respectiv faptul ca am ramas ,,agatat" cu cele 2 nume de familie..sotia poate prelua doar unul (Popescu), eu ramanand in continuare ..Ionescu-Popescu"?
Sper ca m-am facut inteles :)

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:11, 29 August 2017
Nu se poate, ori le ia pe amndoua, ori niciunul.
Daca vreti sa ia doar unul, trebuie ca inainte sa va schimbati dvs numele pe cale administrativa.
Sau... dv. ramaneti Ionescu-Popescu si doamna dv. ramane Pasarescu. Sau luati amandoi toate cele trei nume...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numele după căsătorie elenaap elenaap Buna. Urmează sa începem pregătirile pentru căsătorie si am o nedumerire despre nume, care dorim sa fie comun pentru amândoi. Unul dintre noi are un ... (vezi toată discuția)
Copil nascut in afara casatoriei my_landmark my_landmark Buna Seara ! As dori si eu un raspuns... In cazul in care un barbat CASATORIT care are numele de familie compus din numele lui si cel al sotiei ,avute ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui dupa casatorie in italia gabri78 gabri78 buna ziua!as vrea sa stiu care este procedura de urmat daca sotia mea (care conform legilor italiene,si-a pastrat numele de familie dupa casatorie)ar vrea sa ... (vezi toată discuția)