Salutare tutror
Am incheiat un contract de munca cu o firma al carei administrator imi era si prieten la momentul respectiv, motiv pentru care am si acceptat situatia de fapt ca din cauza incasarilor foarte mici nu mi-a putut plati in primele 2 luni salariul convenit prin contract. Dar dupa a3a luna in care nu mi-a putut plati salariul l-am instiintat (verbal) ca nu ma mai prezint la firma pana nu mi se platesc drepturile. Situatia a ramas in coada de peste timp de alte cateva luni, eu avand informatii certe ca situatia la firma nu se redresase nici nu am mai insistat in privinta drepturilor care mi se cuveneau pe perioada cat prestasem efectiv. Mare insa imi fu surpriza atunci cand am vazut la ITM ca 4 state de plata depuse de catre administratorul firmei purtau semnatura mea, si mai mult, cererea de incetare a contractului de munca cu acordul partilor era depusa(urmata de decizia de incetare) , cu semnatura mea. Eu nu imi pusesem nicicum semnatura pe aceste acte, iar administratorul(unic asociat) al societatii mi-a confirmat verbal faptul ca mi-a falsificat semnatura. Intentionez sa-l actionez in judecata insa inainte de a face asta, as avea nevoie de un pic de ajutor si anume:
-expertiza semnaturilor trebuie sa o platesc sau exista si posibilitatea de a fi facuta gratuit, de catre un expert autorizat?
-pot sa intentez proces civil, atat firmei cat si administratorului, in afara de plangerea penala?
-decizia de incetare a contractului de munca ar putea fi anulata in urma unei hotarari judecatoresti definitive, si daca da, firma va fi obligata sa-mi plateasca salariile aferente pana la data emiterii hotararii judecatoresti?
-la ce articol se incadreaza fapta comisa?
-in ultimul rand, dat fiind ca totusi traim in Romania si totul este posibil, persoana care mi-a falsificat semnatura ar putea scapa nevinovata, fara sa suporte consecintele legii?exista asemena precedent?
Va multumesc,
1. Deocamdata puteti sa declarati la ITM, ca nu Dvs. ati semnat actele respective si sa sugerati un control celor de la ITM;
2. Va propun sa faceti plangere penala pentru fals in acte publice si uz de fals;
3. Puteti sa intentati si o actiune civila si puteti sa va constituiti ca parte civila;
4. Probabil trebuie sa platiti Dvs. expertul grafolog, dar puteti sa cereti restitiurea sumei de la firma parata;
5. Decizia de concediere poate fi anulata. In acest caz, firma nu numai ca trebuie sa va plateasca salarul, ei trebuie sa plateasca retroactiv si taxele si impozitele aferente;
6. Este vorba de articolele despre falsul in inscrisurile oficiale (art. 288 CP), uzul de fals (art. 291 CP) si inselaciunea (art. 215 CP) -- pe langa toate aceste puteti sa va cereti salariile cuvenite;
in cazul in care deschideti si proces penal ptr fals si uz de fals, si proces civil sa stiti ca procesul civil se va suspenda in judecare pe perioada cat se judeca procesul penal.
Sigur ca nu va impieteaza cu nimic, in fond este un proces deschis care urmeaza sa se judece dupa cel deschis pe penal.
Ar fi bine daca ati putea face rost de la ITM de copii dupa statele de plata unde apare semnatura dvs si dupa restul de acte unde se presupune ca ati semnat dvs.
Va vor fi de mare folos