avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament autentificat de notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament autentificat de notar

testamentul trebuie sa contina obligatoriu clauza < declar ca aceasta reprezinta ultima mea dorinta?>
daca nu o contine poate fi atacat in instanta, avand in vedere ca am motive sa cred ca acest testament a fost dat sub presiune?
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Septembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 15:54, 2 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul testamentului presupusa captație și sugestie = viciu de consimțământ. Captaţia şi sugestia constituie cauze de nulitate a testamentului numai dacă mijloacele folosite sunt, într-adevăr, dolosive, frauduloase. Mijloacele captatorii nu pot duce la anularea liberalităţii dacă nu sunt caracterizate prin dol. rin urmare, liberalitatea poate fi anulată numai dacă manoperele frauduloase au avut ca rezultat alterarea voinţei dispunătorului, în sensul că, fără exercitarea lor, dispunătorul nu ar fi făcut testamentul. De asemenea, fiind vorba de un viciu de consimțământ, sancțiunea este nulitatea relativă, nu cea absolută. Pentru nulitatea relativă există un termen de prescripție al acțiunii. Trebuie văzut dacă vă mai aflați în cadrul acestui termen..
multumesc mult pentru raspuns.
testamentul este facut de sora mea in favoarea sotului in anul 2007 iar ea a decedat la 24.09.2016. Eu am aflat de acest testament atunci cand am vrut sa depun o cerere de acceptare a succesiunii, deoarece sotul nu a dorit sa facem succesiunea (nu mi-a spus de testament) pe motiv ca el nu vrea sa intreprinda nimic pana nu se implineste un an de la deces.
de la notariat am aflat ca deja succesiunea fusese dezbatuta/incheiata din februarie 2017 fara sa ne spuna ceva.
multumesc anticipat pentru sfatul dvs
Certificatul de moștenitor se contesta imediat ce ați aflat.Din ce relatati se pare ca e tardiv sa contestați certificatul de moștenitor pe cale principala și pe cale incidentala testamentul.
Multumesc. Cum puteam contesta certificatul de mostenitor daca nu stiu ce contine? Notarul mi-a spus ca este facut in baza unui testament. Am obtinut de la registrul de evidenta a testamentelor date privind notarul care l-a autentificat. Am ajuns la notarul respectiv si am vazut o fotocopie a testamentului si asa am constatat ca nu contine acea clauza - ultima dorinta-
Termenul de acceptare al succesiunii stiu ca este de 1 an, La succesiune trebuia sa particip si eu sa iau la cunostinta de existenta acestui testament, avand in vedere ca sotul nu m-a informat ca exista?Mai era nevoie de martori la dezbaterea succesiunii daca exista testamentul emis acum 10 ani?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Având în vedere numărul de ani (nouă!) scurși între data întocmirii testamentului și data morții, sunt de părere că veți cheltui aiurea, aflându-vă în treabă pe rolul instanțelor. Dacă sora dvs. nu suferea cumva de vreo boală care o împiedica să scrie. Altminteri, nu i-ar fi trebuit decât o foaie de hartie și un instrument de scris spre a lipsi de efecte testamentul anterior, presupus dat sub presiune. Cu un testament olograf (scris în întregime, datat și semnat de mâna testatorului) se poate revoca un testament anterior oricât ar fi el de plin de ștampile notariale (autentic).

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Septembrie 2017
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitatea relativa a unui act juridic CristinaSimona CristinaSimona Cine ma poate ajuta cu un exemplu de litigiu nul relativ. Va rog, am nevoie pentru partea practica a unui proiect la drept civil. Am tot incercat sa gasesc si ... (vezi toată discuția)
Testamentul poate fi atacat? eugen82 eugen82 Este vorba despre o persoana in virsta vaduva fara copii, dar cu frate si nepoti : un nepot dupa frate si inca un nepot dupa o sora decedata. Doamna a facut ... (vezi toată discuția)
Escrocherii terenuri. MohanM MohanM Buna ziua. Am cumparat in urma cu aproximativ o saptamana un teren intravilan si am avut neplacuta surpriza ca dupa numai 3 zile sa fiu sunat si sa mi se ... (vezi toată discuția)