avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Nu mi se recunoaște grupa II
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Nu mi se recunoaște grupa II

Am varsta de 60 ani (n.iulie 1957), Am 38 ani vechime din care 7 ani si 10 luni in grupa II procent 100%, care este trecuta in cartea de munca si am primit adeverinta doveditoare ptr. perioada respectiva.Am depus dosarul de pensionare in 06.05.2017.Am primit respingerea dosarului pe motiv ca nu beneficiez de grupa II. Ce imi ramane de facut? Multumiri anticipate, Maria
Cel mai recent răspuns: wolffmaria , utilizator 14:29, 8 Septembrie 2017
Multumesc frumos!!!!!!..... am specificat in primul mail ca am trecut in cartea de munca perioada de 7 ani si 10 luni in grupa II procent 100% si am depus si o adeverinta eliberata in 2001 cu aceeasi perioada de grupa II.Deci este pe linga notificarile din carte munca sii adeverinta care certifica grupa II.Cu toate acestea nu s-au luat in considerare ani de grupa II, mai doresc alte acte doveditoare de grupa II.Este in regula sa imi anuleze inscrisul din cartea de munca?O zi buna, Maria
Inscrisurile din carnetul de munca nu vi le poate anula decat o institutie competenta in domeniu si nu Casa de pensii.

va pot solicita si alte docuemnte care sa ateste faptul ca ati lucrat in grupa a II-a de munca.
Nu este vorba de a anula inscrisurile din carnetul de munca, ci de completarea acestora conform prevederilor legale.
Prin Legea nr.172/ 2016 s-a completat art.158 din Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare nominalizandu-se documentele pe care le pot cere casele judetenete pensii, daca exista suspiciuni, sa fie anexate la adeverintele emise de firme pentru perioade anterioare datei de 01.04.2001. Unul din documentele cerute de regula, este decizia de nominalizare, asa cum am mentionat in mesajul meu anterior.
Ar trebui sa va interesati cine a preluat arhiva fostei firme desfintate, unde ati lucrat si sa solicitati completarea adeverintei de incadrare in grupa de munca conform anexei 14.
Chiar daca veti deschide actiune in instanta impotriva casei de pensii si se va aproba de catre instanta efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializarea protectia muncii, expertul va avea nevoie de documente pentru a intocmi repoartul de expertiza.
Revin cu mentiunea ca am solicitat o decizie de nominalizare si nu a fost gasita.Poate ca in jurul anului 1985 nu se faceau aceste acte,probabil din nestiinta, sau incompetenta.Multumiri anticipate, Maria
In ultimul dvs. mesaj precizati ca este vorba de perioada anterioara anului 1990. Ordinul MMPS nr. 50/ 1990, ulterior completat la data 31.08.1994 a reglementat modul de nominalizare a beneficiarilor de grupa de munca in acest caz,
-art. 14 Pentru perioada de activitate desfăşurată între 18.03.1969 şi 31.12.1975 încadrarea în grupele I şi II de munca se face proporţional cu timpul lucrat, aşa cum a fost stabilit prin Precizările Ministerului Muncii şi Ministerului Sănătăţii nr. 11860/1969, fără a se condiţiona de existenta buletinelor de determinare a noxelor.
Pentru perioada lucrată între 01.01.1976 şi 31.12.1989 încadrarea în grupele I şi II de munca, de asemenea, nu este condiţionată de existenta buletinelor de determinare a noxelor.
-art. 15. Dovedirea perioadelor de activitate desfăşurate în locurile de munca şi activităţile ce se încadrează în grupele I şi II de munca în vederea pensionarii se face pe baza înregistrării acestora în carnetul de munca conform metodologiei de completare a acestuia stabilite de Ministerul Muncii şi Ocrotirilor Sociale.
Totodată, ţinând seama de prevederile art. 2 şi 3 din Decretul-lege nr. 68/1990, unităţile au obligaţia sa analizeze şi sa precizeze, în termen de 30 de zile de la data aprobării prezentului ordin, pe baza documentelor existente în unitate, situaţia încadrării personalului în grupele I şi II de munca începând cu 18.03.1969 şi până în prezent.
Documentele in baza carora s-au facut mentiunile in carnetul de munca trebuie sa se regaseasca in arhiva firmei. Aceste documente nu au termen de pastrare, nu se distrug.
Solicitati in scris, cu nr. de inregistrare/ data documentele in baza carora s-au facut mentiunile in carnetul de munca. Pentru responsabilizarea celui care da raspunsul, mentionati in solicitarea facuta ca doriti raspuns scris.

Alte discuții în legătură

Eliberare adeverinta pentru grupa de munca hodor dana hodor dana Tatal meu a lucrat in perioada 1952-1980 la CFR in functia de lacatus. Am solicitat adeverinta pentru grupa de munca pentru aceasta perioada si i s-a eliberat ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la grupa aii de munca bokor alexandru bokor alexandru in perioada dec.1981 mar. 1986 am lucrat la intreprinderea de retele electrrice deva ca muncitor necalificat categoria lucrari grele baza. a-si dori sa ... (vezi toată discuția)
Cum pot dovedi grupa de munca firma s-a desfiintat ,nu gasesc arhiva si nici legea din vechiul cod al muncii adica anii 1978-90 ganditor ganditor nu mai gasesc arhiva firmei la care am lucrat adica tagcm cluj antrepriza 1 .in acei ani grupa 2 de munca ne-a fost acordata conform unei legi as dorii sa stiu ... (vezi toată discuția)