avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna ziua, sotul meu lucreaza de aproape 8 ani in germania intr-un parc de distractii,este angajat cu contract pe 10 luni in fiecare an reinoindu-se contractul. Acum 3 zile a avut un accident de munca ,a cazut de la 5 metri inaltime si este momentan internat in spital pentru recuperare,intrebarea mea este :e normal sa il concedieze cat este in spital ?
Cel mai recent răspuns: 83ank , utilizator 21:23, 9 Septembrie 2017
Nu precizati daca sotul este angajat direct de o firma germana sau prin intermediul unei firme romaneasti de plasare forta de munca. In primul caz, nu beneficiaza de prevederile Legii ssm nr. 319/ 2006 valabila in Romania. Presupun ca este angajat direct in conditiile in care i se reinnoieste CIM la 10 luni.
Evenimentul produs trebuie comunicat de firma la institutia teritoriala care se ocupa de ssm in Germania si cercetat ca accident de munca. Firma se inregistreaza cu AM daca sunt indeplinite conditiile legale (conform legilor germane).
Pentru AM, victima ar trebui sa beneficieze de concediu medical, spitalizare, tratament de recuperare,etc. platite din cotizatiile obligatorii angajatorilor la un fond unic national (presupun ca legislatia germana este asemnatoare cu cea romanesca, ambele tari fiind membre UE).
In mod normal, lucratorul aflat in concediu medical de recuparare datorat unui AM nu poate fi concediat. Trebuie vazut si contractul individual de munca si/ sau Regulamentul de functionare al firmei daca nu exista o prevedere conform careia daca lucratorul se accidenteaza din vina sa i se desface automat CIM/ poate fi concediat.
Ar trebui sa luati legatura cu ambasada Romaniei in Germania (gasiti adresa pe internet) care sa va ajute in relatia cu autoritatile si cu un avocat roman rezident in Germania (gasiti adrese pe internet) care sa-l reprezinte pe sotul dvs. in relatia cu firma si cu institutia germana care se ocupa cu ssm.
Multumesc frumos !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare medicală în slovacia Teo.D Teo.D Buna!sunt sofer de camion cu contract de munca in Slovacia cu sediul in Italia,acum 3 luni am suferit un accident de muncă in Germania ,la o descarcare a ... (vezi toată discuția)
Accident muncă franţa OanaDumu OanaDumu Bună seara. Unchiul meu lucrează cu contract ca şofer de tir în Franţa. Contractul durează 3-4 luni, 1 lună concediu si iar alt contract. În timpul ... (vezi toată discuția)
Concediu medical zoli_2007 zoli_2007 sunt detasat pe o perioda de 6 luni in ungaria.am suferit un accident in afara campului muncii si am primit concediu medical de la medicul de familie din ... (vezi toată discuția)