avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Apartament achiziționat prin programul Prima casă ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Apartament achiziționat prin programul Prima casă înainte de căsătorie. Care ar putea fi pretențiile viitorului soț în caz de divorț?

Buna ziua. Sunt divortata de aproximativ 3 ani si am o fetita de 6 ani. Dupa divort am vandut apartamentul care l-am avut bun comun cu fostul sot si fiecare am ramas cu 8000 euro bani in mana, bani pe care i-am folosit sa-mi cumpar, pe numele meu, prin programul prima casa un apartament in rate. Acesti bani i-am folosit pentru avans. Apartamentul este mobilat complet si dotatat cu absolut tot, tot de mine. Am o relatie de doi ani, iar de un an si ceva, prietenul meu s-a mutat la mine. As dori sa intreb, daca noi ne-am casatori si peste ani s-ar intampla sa ajungem la divort, tinand cont ca salariile intra in casa de la amandoi, el ar avea vreun drept, la un eventual divort la apartamentul meu? Sau ar putea sa ma dea in judecata si sa-mi ceara jumatate din plata ratelor? Chiar daca salariile sunt folosite la comun, specific ca atunci cand ne luam salariile, primul lucru, fiecare merge din salariul lui si-si plateste ratele care le are de dinainte de aceasta relatie. Va multumesc mult pentru raspuns.
Ultima modificare: Marți, 17 Octombrie 2017
Admin, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu se casatoreste, nu inseamna ca ramane singura, asta nu intelegeti.
Daca ea decide sa nu se casatoreasca cu acest barbat, nu inseamna ca decide asupra vietii lui, Nu cred ca daca o iubeste , pleaca ca nu se marita femeia cu el.
Si daca nu o iubeste si pleaca, ea nu a pierdut nimic, si tot nu inseamna ca ramane singura numai cu copiii toata viata.
Cu copiii toata viata, oricum nu ramane, ca pleaca la casele lor.


Dacă nu vreți să vă măritați din iubire și să dăruiți ceva soțului, aveți posibilitatea să rămâneți singură numai cu copii toată viața.

Adica ce sa-i daruiasca ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspuns! Este foarte greu sa pui o eticheta cuiva, doar dupa o intrebare din care vrea sa se informeze. Am dorit sa ma informez, deoarece, eu dupa un divort si plecata cu un copil, am reusit din fosta casnicie si din munca din fosta casnicie sa raman cu 8000 euro, bani cu care mi-am achitat un avans pentru un apartament, mobilat si dotat complet din banii mei si ai parintilor mei. Baiatul cu care sunt in concubinaj de trei ani, de doi locuiesc in apartamentul care este luat de mine. Pe prietenul meu l-am luat doar cu datorii facute cu altele, cu un apartament care a trebuit sa-l vanda si sa-l imparta cu fosta sotie, din care au iesit pe minus, fara sa aiba vreo posibilitate, momentan, decat salariu sa-l puna bun comun, ca si al meu si sa platim rate. Intrebarea era curioasa pentru mine, pentru ca eu am un copil, pentru ca eu in fosta casnicie nu am trait prin baruri, cu bautura, cu fumatul si femeile, ci am muncit si macar, dupa impartire am ramas cu ceva. Chiar daca contribuim amandoi in casa cu salariile, mi se pare irational ca acest apartament sa-l impart, sa-i ramana mostenire in urma unei casatorii. Si mie mi-ar place sa ma fi distrat o viata, iar la 40 ani sa ma mut la un barbat cu ce am pe mine,dar nu sunt genul de astfel de femeie. Si cel mai mult m-am gandit la fetita mea, ca pentru ea muncesc si am muncit. Faptul ca legea da voie ca cineva sa aiba o parte din bunurile propietate personala, nu cred ca tine de dragoste, de maritat sau poate respect. Eu consider ca sunt bunurile mele, le-am achizitionat de una singura si este munca mea. Iar despre vreo mostenire de pe urma lui, poate...momentan,.. lucrurile de pe el. Iar pentru mine intrebarea nu tinea de dragoste, ci doar de o grija a zilei de maine, cand fata mea va fi mare. Dar multumesc pentru raspuns!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si domnul Dapix...eu stiu ca intr-o relatie doi oameni incep sa isi aduca contributia fiecare, prin sacrificiu financiar, caci la noi in tara altfel nu poti, si sa ""cresti"", sa incepi sa-ti cumperi, sa dotezi, sa achizitionezi, impreuna, ca sa ai ceva facut impreuna. Daca d-voastra considerati ca intrebarea mea este cu alt inteles, eu va spun, ca momentan sunt langa acest barbat si platesc, din banii comuni inca ratele lui, nu tocmai sa avem cu ce si ce sa facem ceva impreuna. Iar daca sunt langa el si am acceptat, cred ca se numeste dragoste. Dar nu pot sa fiu indiferenta si sa fiu cu capul in aer si dupa ce ca platim rate impreuna si nu ale mele sau ale noastre, dupa ce ca nu are nici macar un lucrusor al lui...ba da, un TV...scuzati-ma, sa mai pot gandi ca la un eventual divort, se pune la bataie tot apartamentul meu. Si sa raman cu fata pe strazi...sau si mai rau, sa ajung la 40 ani s-o iau iar de la capat prin banci. Poate imi intelegeti acum nelamurirea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cred ca dvs confundati divortul cu decesul...
Ca toate lucrurile sa fie bune si intr-un caz si in altul, nu va casatoriti.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Personal , as opta pentru "Conventia matrimoniala", care in limbajul obisnuit ar fi “contractul prenuptial”, este prevazuta de noul Cod civil si reprezinta, practic, modalitatea prin care parţile isi separa bunurile. Un contract prenuptial este un document legal care se incheie intre cei doi soti inainte de oficializarea casatoriei. Clauzele incluse într-un astfel de contract pot varia de la un caz la altul, dar, în general, acestea stipulează modul în care vor fi împărţite bunurile în cazul unui eventual divorţ.

Alte discuții în legătură

Bunuri dupa casatorie Adina_Ghe Adina_Ghe Buna ziua, locuiesc cu un baiat, cu care as dori sa ma casatoresc. Din fosta casnicie eu am o fetita, el are o fetita. Eu am cumparat, prin programul prima ... (vezi toată discuția)
Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)
Acte necesare SerenaB SerenaB Buna ziua! In urma succesiunii dupa decesul tatalui meu am mostenit niste bunuri pe care nu as vrea sa le impart cu viitorul sot. Insa nu as vrea sa fac un ... (vezi toată discuția)