Am avut o condamnare definitiva in ianuarie 2008 de 1 an cu suspendare si urmarire inca 2 ani si as vrea sa stiu cand imi pot sterge cazierul si cum sa procedez?#-o
La sfarsitul perioadei de incercare, respectiv a celor 3 ani, veti fi reabilitat de drept , insa, cu conditia ca dvs. sa fi respectat conditiile impuse pentru acest interval de timp si deci, sa nu fi intervenit revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
De regula se aplica procedura legala.In anumite cazuri ,conditionat de numarul reabilitarilor sau ba aoperarii in evidente,procedura dureaza mai mult.
Daca dupa decaderea termeului legal stabilit ,constatati ca la dvs subzista mentiunea in cazier,aveti dreptul sa solicitati instantei sa dispuna modificarea mentiunilor din cazirul judiciar.
Situatia despre care faceti vorbire,cade sub incidenta art,134 c.pen,fiind vorba despre o realbilitare de drept:
"Reabilitarea are loc de drept in cazul condamnarii cu amenda sau la pedeapsa inchisorii care nu depaseste 1 an,daca in decurs de tre ani condamnatul nu a savarsit nici o alta infractiune"
Avana in vedere prevederile citate nu trebuie sa formulati cerere de reabilitare,decat numai in cazul in care ar mai exista mentiuni in cazier in legatura cu cu condamnarea pentru fapta la care va referiti
Dupa scurgerea termenului de incercare de 3 ani , daca nu savarsiti vreo infractiune intentionata (intrucat in cazul celei din culpa se mai poate dispune modalitatea de individualizare judiciara a suspendarii conditionate) , va achitati obligatiile ce rezulta din condamnare( achitati cheltuielile de judecata, si alte eventuale cheltuili care s-au stabilit de catre instanta de judecata , in sarcina dumneavoastra) reabilitarea e una de drept.
Cererea va fi adresata Directiei de Cazier Judiciar, Statistica , si Evidenta Operativa , din cadrul IPJ, iar cazierul dumneavoastra va fi din nou curat , reabilitarea inlaturand consecintele ce decurg din condamnare.(facand dovada ca v-ati indepliniti obligatiile mentionate in hotararea judecatoreasca , privind achitarea cheltuilelilor de judecata si alte cheltuieli aferente)
Benefic pentru dumneavoastra e sa nu savarsiti din nou , vreo alta fapta incriminata de legea penala.