avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare succesiune dacă nu se acceptă în 30 de zile ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare succesiune dacă nu se acceptă în 30 de zile de la deces - este adevărat?

Este adevarat ca daca nu depun dosarul in 30 zile in instanta dupa aflarea vestii ca sotul meu a decedat imi pierd dreptul la mostenire? Avem si un copil.eram despartiti dar nu legal. Fratii lui nu ne-au anuntat si au facut succesiune pt casa in care locuia declarand ca nu e casatorit si nu are copil. Eu nu pot face succesiune pe casa in care locuiesc.Pt ca nu am facut in termen de 30 zile,mi-am pierdut drepturile si eu si copilul? Nu imi vine sa cred ca niste mincinosi pot fi mostenitori prin minciuna si frauda iar noi nu avem dreptul la judecata.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Septembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 00:42, 24 Septembrie 2017
Cat timp a trecut d ela decesul sotului sau d ecand ati aflat de acest lucru ?

De principiu tb sa faceti o declaratie autentica de acceptare a succesiunii, atat dvs cat si copilul caci sunteti mostentori legali ambii.

Daca s-a emis deja un certificat de mostentor prin declararea in fals a lipsei dvs si copilului, atunci aveti la dispozitie actiune in instanta, insa in niciun caz nu va pierdeti acest drept in 30 de zile.

Av.Gabriela GERBER
Bună ziua. Nu v-ați pierdut niciun drept la succesiunea defunctului! Mergeți la un notar și dați declarație de acceptare a succesiunii. Va trebui sa deschideți proces în instanta împotriva fraților soțului decedat.
eu le-as face si o plangere penala pentru fals in declaratii (cele date in fata notarului); presupun ca stiau ca este casatorit si are un copil.
Ultima modificare: Joi, 21 Septembrie 2017
DinuX, utilizator
E legenda urbana. Nu e adevarat.
La mine au venit moştenitori şi după 15 ani pentru deschiderea succesiuni fiind totul legal.
Termenul de 30 de zile se referă la atributul secretarului UAT, conform L. 215/2001:
Art. 117^1
(1)Secretarul unităţii administrativ-teritoriale va comunica, în termen de 30 de zile de la data decesului unei persoane, camerei notarilor publici în a cărei circumscripţie teritorială defunctul a avut ultimul domiciliu, o sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale


Conform articolului 1.103 din Noul Cod civil, dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an, în principiu, de la data decesului. Timp de un an, moştenitorii pot declara că acceptă sau renunţă la moştenire.
Deci termenul de un an este pentru acceptarea moştenirii, nu pentru dezbaterea succesiunii. Dezbaterea succesiunii este imprescriptibilă, deci poate fi făcută oricând, indiferent cât timp a trecut de la data decesului defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea Tancogheorghe Tancogheorghe Care este limita de timp în care succesiunea după părinții decedați trebuie făcută? (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune colaterali privilegiati Succesiune Succesiune Buna ziua Matusa sotului meu a decedat in 2008, avand ca mostenitori sotul supravietuitor, 2 surori si 4 nepoti(printre care su sotul meu) de la un ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune dupa moartea mamei costinbiclea costinbiclea Dupa moartea mamei(acum 8 ani), un singur frate si-a manifestat dorinta de acceptare a succesiunii prin act notarial, fara sa-i anunte si pe ceilati frati.Tata ... (vezi toată discuția)