Buna ziua, sunt administrator la un bloc ce are la parter, de-o parte si de alta a intrarii din fata, doua societati comerciale, proprietare la randul lor a spatiilor pe care le ocupa. Societatile au montate apometre si eu le citesc si le calculez lunar consumul de apa rece, factura respectiva continand si consumul lor de apa (nu si-au facut separat camin pentru aceasta). Asociatia a decis ca societatile respective sa fie puse sa plateasca si cota parte, in functie de suprafata detinuta (echivalenta a 2 apartamente a 2 si 3 camere), din cheltuielile administrative, din salariul administratorului si din retributia presedintelui; va rog sa-mi spuneti daca este legal si in baza carei legi.
Va multumesc, Stefania M.
Au fost pusi la plata pentru terasa si pentru reparatiile conductelor de apa de la subsol (doar cele de apa rece, normal si cele de canalizare); dar am gasit o propunere anonima la cutia administratiei prin care mi s-a sugerat sa-i pun la plata cheltuielilor comune; acum bunul simt m-a facut sa reduc aceste cheltuieli doar la cele administrative si la salariul meu si al presedintelui.... si din cheltuielile administrative doar pentru rechizite daca e cazul....presedintele mai pierde timpul cu ei cand au reclamatii si reparatii de facut, iar eu le citesc si le calculez apa rece...... atat mi s-a parut logic sa le opresc...dar nu stiu daca e legal; inca n-au comentat si platesc...nu sunt sume mari, sunt sume chiar mici, dar asa mai inchid si gura proprietarilor care nu au curajul sa vina si sa spuna aceste probleme la adunare sau in mod oficial, ci prin biletele sau alte metode gen "radio sant"!
In cazul acesta, ca sa zic asa....e OK. Nu mai aveti nimic de facut. Daca ei nu comenteaza, daca pe proprietari i-ati linistit......stati si Dv. linistit.
Cat despre anonime....daca au idei bune insusiti-vi-le, daca sunt "rele", ignorati-le.:)
Pentru @migaste
Exact aceeasi situatie este la noi. Spatii comerciale la subsol (magazii si depozite de aprovizionare), la parter si mezanin magazine, restaurant, cofetarie la mezanin toate ale statului inainte de `89. Apoi au devenit proprietate privata si mjoritatea spatiilor sunt inchiriate la banci, reprezentante de telefonie, asigurari, judecatorie, coafor, executori, etc.
Toate aceste spatii platesc asociatiei cota parte din reparatii si toate cheltuielile administrative, gospodaresti, etc . Fac exceptie cheltuielile cu liftul (au intrare separat), curatenia pe casa scarii (la fel), salubrizarea (au contract direct cu regia de salubrizare).
Sunt pusi la aceste plati pentru ca avem acelasi acoperis, terasa, avem acelasi subsol. Instalatia de alimentare cu apa este comuna , tevile trec de la subsol prin spatiul lor si urca la apartamente. Instalatia de scurgere si apa pluviala la fel. Administratorul face citirea apometrelor atat pentru proprietarii apartamentelor cat si pentru aceste spatii comerciale. Reparatia oricarei condute, terase, instalatii se face pentru proprietari dar si pentru agenti economici si la efectuarea unei asemenea lucrari , in afara de plata catre prestator, trebuie platita si munca celor care cauta firma, negociaza, verifica, supravegheaza, receptioneaza, se cearta cu vecinii carcotasi, actioneaza in instanta pentru a recupera restantele, etc.
Anul trecut am actionat in instanta 2 agenti economici (avem 13). Poate nu stiti ca e la fel ca la actionarea in instanta a unui proprietar de apartament : cerere, dovezi, copii ale documentelor, expertiza, zeci de ore de munca facuta de administrator, presedinte, comitet, cenzor, etc. Zeci de ore pierdute la Judecatorie la 4-7 termene.
Telefoane la orice ora ( ca si proprietarii de apartamente) ca le curge apa sau de ce s-a oprit apa ( se anuntase la radio si TV dar intai striga catre asociatie ), etc.
Ca si cu proprietarii de apartamente avem aceleasi relatii si "beneficiem" cateodata de aceleasi probleme.
Si-atunci de ce sa nu plateasca, asa cum spune legea, toate cheltuielile ce se repartizeaza legal pe cota parte indiviza , plus ceea ce este contorizat separat, ca orice proprietar!?
Legea mi se pare clara:
ART. 3
În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificatii:
a) clădire-bloc de locuinţe-condominiu - proprietatea imobiliară formată din proprietăţi individuale, definite apartamente sau spaţii cu alta destinaţie decât aceea de locuinţe, şi proprietatea comuna indiviză. Poate fi definit condominiu şi un tronson cu una sau mai multe scări, din cadrul clădirii de locuit, în condiţiile în care se poate delimita proprietatea comuna;
b) proprietate individuală - apartamentul sau spaţiul cu alta destinaţie decât aceea de locuinta, parte dintr-o clădire, destinată locuirii sau altor activităţi, care împreună cu cota-parte indiviză din proprietatea comuna constituie o unitate de proprietate imobiliară. Cu excepţia unor situaţii pentru care exista alte prevederi exprese în prezenta lege sau în acordul de asociere, dreptul de proprietate asupra unei proprietăţi individuale dintr-un condominiu trebuie considerat în acelaşi mod ca şi dreptul de proprietate asupra altor bunuri imobile;
c) proprietate comuna - toate părţile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spaţii cu alta destinaţie decât aceea de locuinta;
Înfiinţarea şi înregistrarea asociaţiei de proprietari
ART. 5
(1) Asociaţia de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu alta destinaţie decât aceea de locuinta, din cadrul unei clădiri. Acordul se consemnează într-un tabel nominal, anexa la acordul de asociere.
etc.
Deci obligatiile sunt cele ale oricarui proprietar, fiind membri chiar si de facto, cum propunea cineva.
La infiintarea asociatiei de proprietari, aceste spatii comerciale ar fi trebuit incluse in descrierea proprietatii. Se pare ca nu au fost incluse, dupa cum ne povesteste @migaste.
Si atunci sunt tratate ca terti care fac parte din condominiu si care folosesc in devalmasie cu asociatia o parte a proprietatii comune. Este o situatie aproape similara cu existenta a doua asociatii la doua scari, numai ca aceste spatii comerciale nu sunt organizate intr-o asociatie, au ramas simpli proprietari, in afara asociatiei.
......................
Felul cum au inteles sa colaboreze mi se pare corect si elegant, fara abuzuri si fara refuzuri. Nici nu e nevoie de o alta complicatie pentru moment.
Cota indiviza
mihaialbert
Am un spatiu comercial la parterul unui bloc. Cei din asociatia de propietari m-au trecut la intretinere cu jumatate din salariul femeii de servici( desi ... (vezi toată discuția)