avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare ilegala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare ilegala

Buna ziua.
Ma confrunt cu urmatoarea situatie: in momentul de fata sunt suspendat pe termen nelimitat. In urma unei lipse in gestiune, s-a facut o plangere la politie iar intre timp eu am dat deja declaratie la politie si am efectuat chiar si testul poligraf fiind unul dintre suspecti. Am semnat o foaie in care am luat la cunostiinta ca sunt suspendat, iar acum peste aproximativ 15 zile de la suspendare am fost convocat in scris pentru efectuarea cercetarii disciplinare in baza rticolului 267 din Codul Muncii. Incercand sa ma documentez am aflat ca in baza art. 267 alin. 1 nu se poate lua nici o masura impotriva mea, cu exceptia avertismentului scris, pana nu se va fi efectuat cercetarea disciplinara. De aici eu trag concluzia ca suspendarea mea este ilegala, avand in vedere ca am fost suspendat cu vreo 20 de zile inainte de a se efectua cercetarea disciplinara. In acelasi timp conform art 52 imi da de inteles ca suspendarea este totusi posibila daca exista o plangere la politie. Eu nu am fost trimis in judecata, nu stiu daca plangerea a fost facuta pe numele meu si nici nu am primit vreo citatie sau notificare de la politie prin care sa fiu anuntat de asa ceva.

Prima mea intrebare este daca in conditiile date exista vreo posibilitate ca suspendarea mea sa fie legala.

O alta problema este faptul ca in cele 10 luni de cand lucrez la aceasta firma nu am avut toaleta la locul de munca. Dupa vreo 9 luni am fost anuntat ca exista o inlelegere cu un magazin din apropiere ca sa putem sa folosim baia lor, dar din cate stiu nu exista nici o intelegere scrisa. As vrea sa stiu daca legea imi garanteaza dreptul de a avea toaleta la locul de munca si daca am dreptul sa mai reclam ceva acum avand in vedere ca in 9 luni de zile nu am spus nimic.

A treia problema este programul de lucru care este de 11 ore pe zi fara nici o pauza de masa. Am inteles ca la un program de 6 ore, conform legii, ar trebui sa existe si o pauza de masa, dar noi la 11 ore nu aveam asa ceva.

In conditiile de mai sus am vreo sansa sa dau firma in judecata? Si daca da, ce as putea sa castig din asta?

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 20:34, 3 Octombrie 2009
Ati putea sa dati in judecata societatea sau sa sesizati ITM pentru aspectele mentionate de catre dvs dar aceste aspecte sunt de natura civila , pe cand faptele precum gestiunea frauduloasa sau delapidarea sunt fapte de natura penala , mult mai grave!
Sfatul meu este sa mergeti la politie si sa va documentati foarte bine care sunt invinuirile care vi se aduc fiindca este evident faptul ca nu ati fost cercetat si supus testului cu poligraful daca nu ar fi fost inregistrata o plangere penala impotriva dvs!
Nu lasati timpul sa treaca fiindca trece ireversibil in defavoarea dvs!
SUCCES!
=D>
De vreme ce ati dat declaratie la politie , este clar ca a fost inregistrata o plangere penala in ceea ce va priveste, iar suspendarea CIM este legala, adica a fost facuta in baza art 52 alin 1 lit c) din codul muncii.
Daca se va dovedi nevinovatia dvs sunteti in masura sa solicitati angajatorului sa va achite drepturile salariale din aceea perioada, intrucat nu dvs ati savarsit aceea fapta.
Daca vi se desface CIM ca si sanctiune disciplinara si considerati acest lucru un abuz, aveti posibilitatea legala sa contestati aceea decizie in termen de 30 de zile de la comunicare. Fiind un litigiu de munca, acesta este de competenta Tribunalului, fiind scutit de plata taxei de timbru si de timbru judiciar.
In ceea ce priveste neasigurarea conditiilor minime de munca (lipsa toaletei), precum si a orelor suplimentare si lipsa pauzei de masa, puteti sesiza ITM, dar si instanta de judecata.
Dvs. puteti face plangere la ITM si Inspectia Muncii pentru programul de lucru si conditiile de munca.

Apoi intervin mai multe aspecte,si anume:
-plangerea penala referitoare la lipsa in gestiune este caz penal si cercetarea este in derulare si ar trebui sa va interesati la politie despre acuzele care vi se aduc si in ce stadiu se afla dosarul penal l
-la locul dvs. de munca incepe procedura de cercetare disciplinara si in urma acestei cercetarii vi se poate desface contractul individual de munca
-pentru desfacerea CIM primiti o decizie de incetare a raporturilor de munca, decizie pe care o contestati in instanta, fiind un litigiu de munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara zpavel_alia zpavel_alia Un gestionar lipseste nemotivat incepnad cu data de 11 februarie. In data de 18 februarie i se trimite convocare, urmand ca acesta sa se prezinte la cercetare ... (vezi toată discuția)
Furt din gestiune danyyyyy danyyyyy buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta cu o indrumare, problema sa in felul urmator, in luna mai 2009 o angajata a sustras o suma mare de bani din gestiune, ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara vreau_sa_stiu vreau_sa_stiu daca am trimis prin posta convocarea pentru cercetarea disciplinara dar angajatul in cauza tot vine la lucru.....nu se suspenda contractul pe perioada ... (vezi toată discuția)