avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testamentul unuia dintre soți
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testamentul unuia dintre soți

Daca unul dintre soti a facut testament in defavoarea celuilalt ce se poate face. Unul din soti cu un copil din alta casatorie a facut testament fara stirea celuilalt, introducind in testament si un nepot. In aceasta situatie celuilalt sot ce i se cuvine, este posibil sa fie exclus de la masa succesorala, ce se poate face. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:16, 14 Septembrie 2017
Testamentul este un act juridic unilateral, adica este rezultatul vointei unei singure parti, respectiv a testatorului, asa incat ce se poate face este sa se respecte vointa testatorului. Cu toate acestea, sotul supravietuitor nu poate fi exclus total de la mostenire, ci numai in limita rezervei succesorale care i se cuvine prin lege, adica jumatate din cat ar fi cules in mod normal.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In testament scrie ce lasa fiecaruia, Exista sanse ca sotul sa mosteneasca mai mult decat pe cale legala. De asemenea, poate mosteni si mai putin decat ar fi mostenit pe cale legala, Exclus de la mostenire, nu poate fi, ca e mostenitor rezervatar, atat sotul, cat si copilul.
Daca a lasat tot nepotului, atat sotul , cat si copilul, vor culege doar rezerva succesorala, adica jumatate din ce ar fi mostenit legal. Sotul ar fi mostenit leagal, 1/4 din averea sotului, adica un sfert, in urma testamemtului, va mosteni 1/8, jumatate din acel sfert.
Sotul a decedat ? ca numai atunci vedeti testamentul si veti sti ce aveti de facut.
Daca sotul e in viata, il puteti intreba.
Oricum, e dreptul lui sa isi imparta averea cui doreste, desigur, respectand rezerva sotului si copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament pentru nepoti nerama nerama Buna ziua! Am si eu o mare nelamurire: soacra mea a avut o matusa de gradul 3 de care a avut grija si care i-a lasat prin testament mai multe imobile dupa cum ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala victor ursutiu victor ursutiu buna ziu cat este rezerva succesorala la data actuala multumesc (vezi toată discuția)
Testament al unuia din soti dav2013 dav2013 Intr-o familie fara copii, unul din soti doreste sa faca un testament in favoarea unui nepot pentru ca acesta sa asigure ingrijire si inmormantare etc. ... (vezi toată discuția)