avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere minori

Buna ziua. Am divortat in anul 2012 si mi.au ramas in grija fetitele care atunci aveau 2 ani. In hotarare scrie ca avem custodie comuna dar domiciliul acestora este la mine. Tatal acestora trebuia sa imi plateasca la vremea respectiva 220 de lei lunar (pensie alimentara) deoarece figureaza fara nici un venit desi el lucreaza in italia la negru. Nu am facut nici o actualizare dar cred ca daca salariul minim pe economie s.a dublat de atunci , presupun ca si cuantumul acestei pensii de intretinere s.a dublat. In toti acesti ani el mi.a trimis bani dar trebuia sa achite si o datorie pe care o avea fata de parintii mei si oricum nu a trimis mai mult de 2500 de lei pe an. Nu a specificat nicaieri ca sunt bani ptr intretinerea copiilor. In toti acesti ani si.a vazut copiii o singura data. Eu urmeaza sa ma recasatoresc iar el acum ma ameninta ca imi va lua copiii. Intrebarile mele sunt: daca hotararea judecatoreasca este definiva si irevocabila el ar putea sa imi i.a copiii? Cum as putea sa il oblig sa imi achite lunar pensia alimentara si daca trebuie sa fac vreo actualizare? Va multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: ContSters281733 , utilizator 12:35, 17 Septembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru a vă lua copii trebuie să promoveze acțiune în instanță pentru modificare măsuri privind minorii, respectiv pentru stabilirea locuinței minorilor la domiciliul acestuia. Dacă într-adevăr nu s-a implicat în creșterea și educarea copiilor, nu are nicio șansă să câștige o asemenea acțiune.
Dacă prin hotărârea de divorț pronunțată în 2012 pensia de întreținere a fost stabilită în sumă fixă, aceasta se indexează de drept, trimestrial, în funcție de rata inflației.
Dacă doriți stabilirea pensiei de întreținere în cotă procentuală va trebui să promovați o acțiune în instanță pentru majorarea acesteia.
Dacă nu plătește de bunăvoie va trebui să puneți în executare hotărârea prin care a fost obligat la plata pensiei, iar dacă nu plătește trei luni la rând îl puteți speria cu o plângere penală pentru abandon de familie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce tatic iubitor! In 5 ani si-a vazut fetele o data si acum, afland ca va recasatoriti, vrea sa "lupte" pentru copii. Imi dau lacrimile doamna!
Nu va poate lua copiii si nici n-are vreo legatura cu ei.
Mergeti cu hotararea la un avocat, care isi va adauga onorariul pentru dosarul de executare si va deschide executarea silita prin executor. Executorul il va executa pe oensia neplatita pe ultimii 3 ani. Daca n-are conturi in Romania, poate are vreo proprietate, casa, terne sau bunuri.
Plangere penala puteti sa-i faceti deja, conditia fiind de neplata a pensiei ptr o perioada consecutiva de 3 luni, cu rea-credinta (adica are venituri, dar nu plateste pensia).
Daca stiti in ce oras locuieste in Italia scrieti la primarie, atasand hotararea de pensie.
Cereti in instanta romaneasca stabilirea pensiei la nivelul venitului minim din Italia.
Mulțumesc frumos !!##

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata pensiei alimentare in alt stat ada milea ada milea Buna seara sotul meu a platit timp de 5 ani pensie alimentara in Italia acum de 8 luni nu mai munceste...ne.am retras in Romania unde a deschis proces pentru ... (vezi toată discuția)
Pot obține recalcularea pensiei de întreținere începând cu anul 2011 și până la data pronunțării hotărârii? Lolajimbita8 Lolajimbita8 Bună ziua.Am următoarea speță la are aș dori să îmi dați un răspuns legal. Sumt divortat din anul 2011 si am o fată în vârstă de 11 ani. Prin ... (vezi toată discuția)
Despre actele pentru buletin si parasirea tarii natale a unui minor Elena Mitru Elena Mitru Revin cu o intrebare.Daca tatal minorului de 16 ani si 10 luni l.a recunoscut la nastere,apoi l.a parasit si platindu.i de 2 ori pensia alimentara,apoi ne mai ... (vezi toată discuția)