avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1175 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Banii pt. concediul de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Banii pt. concediul de maternitate

Salut,
Am auzit un zvon potrivit caruia o femeie primeste banii de la stat doar daca are cel putin 1 an vechime la locul actual de munca.
Mentionez ca sotia mea si-a schimbat locul de munca pe 22.iul.09 si a ramas insarcinata o luna mai tarziu. Deci o sa nasca undeva pe la jumatatea lunii mai.=D>
Este adevarat ce am auzit?....ea a stat fara serviciu cam 2 sapt de cand a plecat si pana a gasit in alta parte.
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: CostyC , utilizator 09:17, 6 Octombrie 2009
Deci ce inseamna indemnizatie crestere copil?....ca va primi 80% din salariul pe care il va avea in ultimele 6 luni de cand isi ia concediu de maternitate nu?
Nu. Indemnizatie crestere copil este o suma care se acorda lunar, mamei, din momentul in care ii expira concediul postnatal (minim 42 zile dupa nastere) pana ce copilul implineste 2 ani. Cuantumul lunar este de 600 lei sau 85% din media veniturilor profesionale supuse impozitului pe venit realizate de mama(venituri din salarii, conventii civile, etc) in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului.
Art. 4. - (1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
(4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7).
(5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4).
Mda...ms...nu sunt eu in domeniu dar mai simplu...va primi ea 80 sau 85%5 din salariul ce il are pana isi va lua concediu de maternitate?....avand in in vedere situatia prezentata mai sus?(schimbare loc de munca etc..)? sau nu?
Merci,
Uff, v-a dezorientat userul de mai sus.
Sunt doua tipuri de indemnizatii:
Concediul de maternitate (care are 126 de zile, compus din concediu pre si postnatal, beneficiaza mama, inainte si dupa nastere) si concediul pentru crestere copil (cel despre care v-am scris mai sus: incepe cand expira cel de maternitate si dureaza pana cand copilul implineste 2 ani). Ca sa fie mai simplu: care din ele va intereseaza?

Alte discuții în legătură

Concediu ingrijire copil adriana82 adriana82 Sunt angajata incepand cu data de 01.06.08 in locul unei colege plecata in concediu de maternitate. Colega mea a nascut in 01.08.08. Am contrat de munca ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate Dana Muresan Dana Muresan Am citit mai multe comentarii pe internet in care era specificat faptul ca indemnizatia pentru maternitate este calculata ca fiind 85% din veniturile nete ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate mihaelaciobica mihaelaciobica Buna ziua, Daca sunt angajata din 04.03.2013 si urmeaza sa nasc in luna februarie, aproximativ 21.02.2014, voi putea beneficia de concediu de maternitate? ... (vezi toată discuția)