Buna ziua,
Am semnat un contract de vizionare in care se mentioneaza adresa ap. respectiv, iar comisionul este taiat cu pixul si scris negociabil ( de catre mine, la indemnul ag.) Am cazut de acord cu proprietarul sa-l cumpar, insa agentul imobiliar ne-a propus sa-i dam lui "cat vrem" pt. a nu mai facem plata prin intermediul agentiei deoarece sefii lui nu vor accepta comisionul cu care la inceput agentul a fost de acord (verbal).
Proprietarul ap. nu are nici un document semnat cu el, ci doar eu. I-am propus sa mergem sa dea o declaratie la notariat ca agentia si-a primit comisionul din partea mea( bani ce ar reprezenta " comisionul personal", in cazul in care ar exista un proces, sa fiu acoperita), insa cum ma asteptam nu a fost de acord. Am citit pe avocat net ca as putea sa fac un contract anterior cu o alta agentie, insa mai exista vreo solutie? Agentul refuza sa dam banii prin agentie, iar mie imi este teama sa ii dau acest comision fara o chitanta, sau o declaratie autentificata. Ce pot face?
Multumesc!
Agentul respectiv este reprezentantul agentiei imobiliare.
Parti in contract sunteti dv. si agentia.
Pentru a nu avea probleme ulterioare(agentia va poate solicita comisionul)cel mai indicat este sa nu acceptati aceasta situatie si sa discutati problema la agentie.
Aveti contract cu agentia, nu cu agentul. Prin urmare, obligatiile dumneavoastra de plata sunt catre agentie. Plata facuta agentului, chiar pe baza unei declaratii notariale, nu va exonereaza de obligatia de a plati agentiei decat in situatia in care agentul acesteia este imputernicit sa incaseze comisionul si sa elibereze chitanta valabila.
Multumesc mult pentru raspuns. Din punctul dvs. de vedere ce m-ati sfatui sa fac? As putea face un contract anterior cu o alta agentie ( am citit pe avocat net acest sfat)?Daca fac un contract anterior cu o alta agentie si nu cumpar prin ei ci direct cu proprietarul pot sa fiu data in judecata de agentia al carui agent imobiliar imi propusese un comision personal? Sau sa merg sa vorbesc cu administratorul agentiei? Ce este corect din punct de vedere legal? Vreau sa cumpar acest apartament legal.
1. Nu evitati judecata pentru neplata comisionului daca incheiati un alt contract cu data anetrioara cu o alta agentie.
2. Sigur veti fi dat in judecata pentru neplata comisonului neachitat, cu plata unor daune interese, totul in defavoarea d-voastra.
3. Oricum apartamentul il cumparati legal, dar nu va indepliniti obligatiile contractuale cu agentia.
Mergeti si discutati cu agentia, iar plata comisionului faceti-o la caseria agentiei daca este posibil si nu agentului.
Orice decizie luati un singur lucru va recomand : plata sa o faceti in baza unei facturi si sa primiti chitante pentru sumele de bani platite! Asta ca sa nu fiti data in judecata ulterior pentru alte plati! Asa cum au zis si colegii mei , dvs aveti un contract cu agentia , nu cu agentul respectiv , deci obligatiile de plata sunt catre agentie !
Ceea ce ati citit pe avocatnet referitor la incheierea unui alt contract anterior cu o alta agentie careia sa ii platiti bineinteles un comision mai mic , este perfect acoperit legal dar nu este corect din punct de vedere moral! Decizia va apartine! Oricum , in cazul unui eventual proces intentat de prima agentie , veti putea demonstra ca ati vizionat acel apartament cu alta agentie si , datorita faptului ca acest lucru a fost facut anterior , ati platit comisionul catre cei prin care ati vazut prima oara apartamentul! Nu se pot plati 100 de comisioane daca vedeti acelasi apartament cu 100 de agentii imobiliare diferite! Este evident acest lucru!
Alegerea va apartine!
SUCCES!
=D>