avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen limita pentru succesiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen limita pentru succesiune?

Buna ziua.
Tatal meu,in urma casatoriei a avut 3 copii.Cand eu aveam aproximativ 3 ani acesta a divortat,eu ramanand la tatal meu iar ceilalti 2 copii au ramas la mama mea.Dupa divort, tatal meu sa mutat la mama lui( bunica mea).Pe mine,ea ma crescut,si cu ea stau si in prezent.
La 7 ani de la divort,tatal meu sa recasatorit,facand si cu cea de-a doua sotie 2 copii.Inaintea celei de-a doua casatorii,tatal meu a cumparat de la stat un apartament pe care il platea in rate(nu prea stiu care era sistemul pe atunci),rate ce au continuat si dupa casatorie.
Casatorindu-se,acesta sa mutat impreuna cu noua lui sotie si cu mine in acel apartament.
La 5 anii de la casatorie,tatal meu a decedat in urma unui accident la locul de munca,daca pot spune asa pentru ca era de fapt trimis de seful lui la o lucrare in particular la un prieten al sefului dar era pontat ca si cum era la serviciu.
La 6 saptamanii de la decesul tatalui am fost data afara de sotia acestui spunand sa merg sa locuiesc cu bunica mea,mama tatalui meu,ca acolo nu mai este casa mea.
Bineinteles ca bunica a mers la politie si spunandu-le cele intamplate acestia au mers la locuinta cu pricina si i-au pus in vedere mamei vitrege ca raspunde de mine pana la 18 ani si ca acolo trebuie sa stau.Mentionez ca pe atunci aveam 15 ani.Aceasta,obligata de politie ma reprimit dar imi dadea voie in casa doar cand era ea acasa.Ex: trebuia sa plec la scoala de la ora 7 dim,odata cu plecarea ei la serviciu ,si cu toate ca programul meu se termina la orele 13-14 eu trebuia sa stau pe afara sau la bunica pana venea ea ca sa pot intra in casa.Nu-mi dadea cheie de la apartament pentru ca-i era frica ca nu cumva sa-i ia bunica mea tot ceea ce ii daduse tatalui meu inainte de casatorie cat si dupa casatorie.Dupa aproximativ 6 luni,bunica adecis sa ma ia definitiv la ea decat sa stau asa pe drumuri mereu si poate cu timpul puteam avea probleme si cu scoala.Cand m-a luat la ea,inafara de imbracamintea mea a mai luat si ceva imbracaminte de-a tatalui pentru a avea ce sa-i de-a la pomenile ce mai trebuiau facute,pomeni ce erau facute de ea pentru ca sotia tatalui nu credea in asa ceva si de aceea nici nu ia facut vre-o pomana,a mai luat si cateva de-ale casei(plapuma ,perne,macate si c-am atat) si un aparat de sudura al tatalui meu pentru ca daca sotia a spus ca eu nu am dreptul la nimic acolo atunci bunica sa suparat si a trimis-o pe sora tatalui meu sa ceara acel aparat pentru cateva zile urmand sa-l restituie dar bineinteles ca nu la mai dat inapoi spunand-ui ca il opreste ca sa am si eu ceva de la tatal meu ca si asa nu mi-a dat nimic din tot cea a ramas de pe urma lui.Mentionez ca in momentul casatoriei ea nu a avut absolut nimic dar asta nu a contat pentru nimeni atunci.
Cand bunica ma luat la ea, dupa aproximativ 2 luni , a fost la primarie pentru a se trece ca tutore al meu pentru a putea sa-mi ridice pensia dupa tatal meu,deoarece aceasta era oprita de sotia tatalui,venind la adresa ei(in acelasi oras cu bunica),cu toate ca eu nu mai locuiam cu ea.Cand am implinit 18 anii bunica a zis sa o dau in judecata sa-mi cer drepturile dar nu am fost de acord cu ea pentru ca mi-era tare mila de ceilalti 2 frati ai mei rezultati din cea de a doua casatoria a tatalui,care in momentul decesului tatalui acestia aveau 5 si respectiv 2 ani,eu si bunica tinand legatura cu acestia pana in prezent.La 2 ani de la mortea tatalui mama acestora a inceput sa locuiasca in concubinaj cu un alt barbat in acel apartament in care locuia si cu copii dar cand acestia s-au facut mai mari au venit la mine sa spuna ca mama lor nu au grija de ei,ca sta mai mult cu acel barbat,ca mananca separat cu el si lor nu le da de mancare si nu-i imbraca,aceste lucruri fiind vizibile la ei dar si faptul ca era batuti atat de mama lor cat si de concubinul acesteia.Baiatul in varsta de 10-11 ani avea urme de vanatai sau zgarieturi de cutit datorate in urma certurilor foarte dese cu concubinul mamei lui iar fata in varsta de 13 ani a venit o data la mine sa merg cu ea la spital ca o batuse mama ei bataie din care fata sa ales si cu un deget rupt.Atunci am decis sa merg pentru prima oara la protectia minorului din localitatea noastra si sa fac o plangere in numele lor .In urma acestei plangeri s-au prezentat la domiciliul minorilor 2 persoane pentru a cerceta cazul dar asta a fost tot.La cateva luni,dupa alte batai incasate de minori de la cei doi,am mers din nou la protectia copilului pentru plangere.In momentul cercetarii de catre acestia,mama lor a declarat ca-i bate pentru ca baiatul nu se mai ducea deloc la scoala iar fata nu facea curat asa cum dorea ea sau nu facea de mancare,aceasta avand servici venea foarte obosita acasa nemaiavand chef sau putere sa stea sa faca ea curat sau mancare.Bineinteles ca nici de aceasta data protectia minorului nu a luat nici o masura datorita faptului ca,cred eu mai mult ca sigur si din spusele fratelui meu,Domnul Primar pe atunci si actual,era inginerul tatalui meu pentru care lucrase in particular la un prieten al acestuia in ziua accidentului urmat cu decesul tatalui meu.
In urma unei batai incasate de fratele meu de la concubinul mamei,fratele prezentanduse la mine cu urme pe fata lasate de palmele aplicate de concubin,am mers la locuinta acestuia,vizita care sa sfarsit cu o mica incaerare intre mine si mama acestuia.

Deoarece,acum minorii fiind mai mari,si fiind si amenintati,lucru pus si in fapt de mama lor nu numai o data,ca-i da afara pe usa sau ca-i va trece apartamentul pe numele concubinului,anul trecut am decis sa merg in instanta sa-mi cer drepturile mele din acea locuinta,insa m-am lovit de ceva ce nu credeam ca este posibil a fi legal in legiile noastre.
In prima faza sa spus ca nu mai am nici un drept atata timp cat nu am cerut aceste drepturi la decesul tatalui sau pe o perioada de 6 luni de la deces.
Avocatul meu a explicat de ce nu am facut atunci acel lucru,ca eram si minora pe vremea aceea iar faptul am luat ceva de acolo cand am plecat el considera ca de fapt am acceptat mostenirea tacit.
Sa mai specificat si faptul ca daca am acceptat mostenirea tacit,atunci trebuia sa-mi cer drepturile dupa ce am implinit 18 ani.
La depunerea dosarului a trebuit si o adeverinta de la primarie cu mostenitorii tatalui.In arhiva primariei existand ca mostenitori doar eu si cei doi frati ai mei din cea de a doua casatorie a tatalui.
Atunci avocatul meu a decis sa nu specifice nimic de celelalte 2 surori ale mele din prima casatorie a tatalui,surori pe care nu le-am vazut decat o data,o ora,cand au venit la inmormanarea tatalui,anuntate de mine printr-un mandat postal la o adresa pe care am gasit-o ratacita pe un cupan mandat postal de livrare al pensiei de intretinere de tatal meu catre surorile mele,insa au fost specificate si ele in instanta de catre avocatul paratei spunand ca eu trebuiaa sa stiu si atunci de ele.
Atunci instanta a decis ca eu sa le gasesc si sa le instiintez de procesul ce era pe rol.Eu am spus ca daca ea,fosta sotie stie de ele sa le cheme ea,pentru ca au trecut totusi 15 ani de atunci.
Instanta nu aluat in considerare acest lucru dandune termen 0 luna pentru a le gasii.Am dat un anunt la ziar,dar se pare ca data la care am dat anuntul era prea aproape de data urmatoarei audieri din aceasta cauza instanta hotarand suspendarea dosarului pentru neimplinirea cerintelor si li[psa tuturor mostenitorilor.
A trecut un an de atunci.
Mai am vre-un drept sa redeschid sau sa continui,nu stiu exact care ar fi termenul potrivit,acest dosar?
De unde sau cum sa procedez ca sa pot da de celelalte 2 surorii?
Mentionez ca ele stateau in Timisoara,oras in care am fost si eu nascuta,iar in urma cu 8 ani,pierzand actele personale a trebuit sa merg la primaria de acolo pentru ami ridica un duplicat al certificatului de nastere fapt pentru care am profitat pentru ami cauta si surorile dar nu am avut nici un succes.Am mers cred ca la 4 sau 5 adrese,fiind trimisa mereu la alta adresa spunandumise ca a locuit acolo dar sa mutat in alta parte si tot asa primeam acelasi raspuns la fiecare adresa trimisa.

Stiu ca am scris c-am mult dar am vrut sa intelegetii in mare parte despre ce este vorba si cum este aplicata legea noastra in unele cazuri si in unele instante dupa relatiile pe care le are fiecare.

Va multumesc.

leonora
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:19, 5 Octombrie 2009
Fara avocat nici nu ma gandesc sa incerc ceva.Care sunt mai exact toate mijloacele cerute de lege?
Sa incerc tot prin instanta sau la notariat?

leonora
Pai si la notar daca va duceti aveti aceeasi problema: domiciliul tuturor mostenitorilor.

Art 95 cod procedura civila
"Cand reclamantul invedereaza ca, desi a facut tot ce i-a stat in putinta, nu a izbutit sa afle domiciliul paratului, presedintele instantei va dispune citarea acestuia prin publicitate"

Dar asta nu insemna sa va duceti si sa spuneti: m-am uitat in stanga si apoi in dreapta si, vazand ca nu e nimeni, zic ca n-am gasit... :) (sau ceva de genul).
Asta inseamna sa prezentati instantei o seama de hartii (adrese) din care sa rezulte ca desi ati cerut sa vi se comunice actualul domiciliul al lui X (cu ultimul domiciliu cunoscut de dvs in ...) nu vi s-a putut comunica.

Luati-va un avocat. Sau daca ati avut unul care n-a facut nimic in directia asta timp de un an...schimbati-l. (de fapt nu era obligatoriu ca avocatul sa umble el pe la diverse institutii, pentru ca el umbla pe bani, si poate omul prefera sa umble el ca sa faca o economie, dar macar sa va fi spus ce e de facut, sa va fi ajutat cu compunerea cererilor si, mai ales, sa nu fi lasat dosarul acela sa se perime).

Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters362803 ContSters362803 Dorim sa dezbatem mostenirea dupa decesul tatalui nostru. Actele de propietate ale celor doua corpuri de casa sunt: Corp A Certificat de Mostenitor (anul ... (vezi toată discuția)
Dreptul moştenire copii şi nepoti szabo33 szabo33 Eu locuiesc in Turcia oraşul Mersin de 21 ani.Eu am 2 baieti .Am doua surori bune numai din partea mamei dupa tata sint vitrege. Eu ce drept am ca moştenire ... (vezi toată discuția)
Anulare certificat mostenitor aryana_99 aryana_99 Buna ziua! As vrea sa ma sfatuiti cum e mai bine sa procedez in urmatoarea problema. Este vorba de o mostenire, mostenire din partea familiei tatalui meu. ... (vezi toată discuția)