Buna ziua, va rog frumos cine ma poate lamurii cum pot proceda?!
Traiesc intr o relatie de concubinaj de 6 ani , concubinul a venit in casa mea proprietate personala si locuim impreuna, i am facut buletinul cu mutatia pe adresa mea, toate bune si frumoase pana aici, timp de 6 ani de cand locuim impreuna am facut anumite modificari in casa s au cumparat lucruri, contribuind impreuna cu bani si munca doar ca el castiga un venit mai mare decat mine lunar, de ceva vreme in urma unor neintelegeri am hotarat mai mult eu decat el sa ne separam, el nu doreste sa plece pana ce eu nu i dau contravaloarea bunurilor pe care le a cumparat ( de ex.un sifonier, un tv, am schimbat patul din dormitor, am inlocuit aragazul, frigiderul....)chestii eu cum pot sa i le platesc? la valoarea care au fost cumparate sau la un alt procent? tin sa precizez ca banii erau la comun si ai lui si ai mei si nii organizam impreuna , eu una as prefera sa si le ia sa plece cu ele numai sa ma lase dar tot el considera ca nu pot sa l dau afara din casa pe motiv ca el detine mutatie la adresa !! nu stiu cum sa procedez sa se termine totul normal sunt oamnei care dupa cum se vede nu pot accepta ca atunci cand nu se mai inteleg sa se desparta frumos sa mearga fiecare pe drumul lui el doreste sa mi faca numai rau cu amenintari certuri etc.Va rog ajutati ma cu sfaturi cum ar trebui sa procedez intr o astfel de situatie?
(1) Dispoziţiile prezentului titlu se aplică în litigiile privind evacuarea din imobilele folosite sau, după caz, ocupate fără drept de către foştii locatari sau alte persoane.
(2) În sensul prezentului titlu, termenii de mai jos au următorul înţeles:
a) locaţiune - orice locaţiune scrisă sau verbală, incluzând şi sublocaţiunea;
b) locatar - locatarul principal, chiriaş sau arendaş, sublocatarul sau un cesionar al locatarului, indiferent dacă persoana care solicită evacuarea este locatorul sau sublocatorul ori dobânditorul imobilului;
c) locator - locatorul principal, sublocatorul, cesionarul şi dobânditorul imobilului;
d) imobil - construcţia, terenul cu sau fără construcţii, împreună cu accesoriile acestora;
e) ocupantul - oricare persoană, alta decât proprietarul sau locatarul, care ocupă în fapt imobilul cu sau fără permisiunea ori îngăduinţa proprietarului;
f) proprietar - titularul dreptului de proprietate asupra imobilului, inclusiv locatarul.
consider totusi sa-i acordati o sansa , ce poate face acum , trebuie sa-si inchirieze(cumpere ) o casa ,...el locuia inainte in alt oras ??? daca-i pensionar va dati seama la ce il supuneti ??!! nu vreau sa par subiectiv dar totusi trebuie sa fim oameni , parerea mea !
L-ati primit in casa in ideea unui trai linistit,impreuna. Daca, pentru despartire , el este cel vinovat, puteti solicita,in instanta, evacuarea, chiar daca i-ati facut mutatie la adresa dvs. Scopul pentru care a fost facuta acea mutatie (trai linistit,in comun) nu mai exista. In ceea ce priveste pretentiile lui, daca nu e de acord cu ceea ce ii oferiti, nu are de cat sa va dea in judecata....