avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune .Existenta unui testament .
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune .Existenta unui testament .

Bună ziua ,
Este valabil un testament încheiat in 1997 ?Soțul a decedat in 2017. In urmă cu 20 ani a făcut un testament la notar, care prevede că lasă moștenire fiicei sale , apartamentul cumpărat de el , iar sotia cu care s a căsătorit in 1994 v-a avea uzufruct viager .Nu au copii împreună .In cei 23 ani au avut loc îmbunătățiri la apartament .Ce drepturi are sotia si dacă are riscul de a fi dată afară din casă . Se poate face un partaj amiabil ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:15, 25 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Nu ati specilicat cand a fost achizitionat acel apartament.
1. Daca a fost achizitionat inainte de casatorie soptia are dreotul la 1/8 din valoarea casei.
2. Daca a fost achizitionat dupa casatorie atunci sotia are dreptul la 1/2 partea sa din casa si 1/8 din 1/2 adica 1/16 ca mostenitoare adica in total 9/16 din TOT apartamentul.
Indiferent de cota ca sa fie evacuata sotia supravietuitoare trebuie sa existe o sentinta a instantei in urma dezbaterii succesiunii si a iesirii din indiviziune.
Ma indoiesc ca instanta va dispune evacuarea sotiei supravietuitoare mai ales ca exista si acea clauza din testament privind uzufructul viager.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
inteleg ca a fost bunul lui propriu. Prin testament, sotia e mult mai avantajata. Decat sa mosteneasca 1/4 din apartament, va locui in el pana la sfarsitul vietii..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cote succesorale sunt recăsătorit, sotia are un bait major ... papacostas papacostas Cote succesorale Sunt recăsătorit, sotia are un bait major din alta căsătorie, iar eu o fetita majora din alta căsătorie. Doresc sa știu dacă ... (vezi toată discuția)
Cum impiedic mostenitorii viitoarei sotii sa ma mosteneasca? DoruD DoruD Ce solutii am, daca ma recasatoresc, ca mostenitorii viitoarei sotii sa nu participe la succesiunea dupa mine? Dar ea sa beneficieze de habitat in casa mea de ... (vezi toată discuția)
drept de mostenire ContSters79003 ContSters79003 buna seara! am o prietena care e in urmatoarea situatie: este proprietara unui apartament ( din 1992), are un fata majora si de 2 ani are si un ... (vezi toată discuția)