avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de întreținere neachitată, dezinteres total ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de întreținere neachitată, dezinteres total din partea tatălui față de minor. Pot schimba numele copilului cu al meu?

Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu sfaturi in aceasta problema : nu mai locuiesc cu tatal fetitei mele de cativa ani.L-am dat in judecata pt pensie alimentara pe care nu a inceput sa o achite decat dupa ce i-am facut plangere penala.Platile veneau o data la cateva luni si niciodata toata suma care o datora,pana anul trecut in luna mai.De atunci nu a mai achitat nici un ban.De fiecare data primesc raspuns de la procuror ca nu are loc de munca si nici bunuri pe numele lui,deci nu este rea vointa,si mi se respinge plangerea. Ce pot face in cazul acesta,pt ca deja ne invartim intr-un cerc vicios.Mentionez deasemenea ca are aproape 4 ani de cand nu a vazut fetita si nu s-a interesat niciodata de ea (practic ea nu-l cunoaste).In plus,as dori sa trec fetita pe numele meu din doua motive : are un nume mai caraghios,ca sa zic asa,care starneste glume pe seama ei si o afecteaza emotional si in al doilea rand as vrea sa avem amandoua acelasi nume.Stiu ca este nevoie de acordul lui dar nu pot lua legatura cu el sub nici o forma.Cum ma sfatuiti sa procedez? Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Septembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:19, 26 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru plata restanţei pensiei alimentare, trebuie să apelaţi la un executor judecătoresc, aveţi şanse de reuşită doar dacă are bunuri pe numele lui, dacă nu are, daţi bani degeaba la executor. Poate are nişte conturi pe care nu le-a declarat...
Pentru schimbarea numelui fetiţei, apelaţi la instanţă, pentru suplinirea semnăturii tatălui.
Nu are nimic pe numele lui,desi locuieste in casa cu etaj,are pamant,padure,etc.Dupa decesul mamei lui,nu au facut taxa de succesiune iar el mi-a zis de cand ne-am despartit ca va lucra doar cu ziua,ca sa nu plateasca pensie alimentara.A luat exemplu de la fratele lui,care a facut exact acelasi lucru si i-a mers.Deci,vorba dvs,as cheltui niste bani degeaba la executor.
Pe de alta parte,nu inteleg cum se poate ca el sa aiba numai drepturi ca tata,dar obligatii nu.Practic hotararile se bat cap in cap : pe civil i s-a fixat o pensie alimentara in functie de venitul minim pe economie.Desi nici atunci nu avea loc de munca si nici bunuri pe numele lui instanta a considerat ca e obligat sa-si intretina copilul .Penal,daca nu plateste "nu este rea vointa",ca nu are din ce,desi este apt de munca.Chiar nu exista solutie legala la aceasta problema?
In legatura cu schimbarea numelui fetitei,nu stiu ce sanse am,am inteles ca e cam greu.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuia sa fi atacat acea ordonanta de clasare a plangerii penale. Puteti sa ii mai faceti plangeri la fiecare 3 luni de neplata.
Pt suma restanta, ati putea cere dezbaterea sucesiunii in instanta, in calitate de creditor daca aveti un debitor insolvabil. Ar trebui sa apelati la un executor care sa intocmeasca un pv ca e insolvabil.
De putut se poate ajunge la bani sai, va costa insa, banii pe care ii veti recupera tot de la individ, dar dupa castigarea procesului.
Nu am stiut ca pot ataca ordonanta de clasare.Plangeri ii fac de fiecare data,insa totul decurge cam asa : din momentul plangerii mai dureaza o luna,o luna si ceva pana sunt chemata sa mai dau o declaratie,apoi niste luni bune in care dna politist il cauta,uneori da de el si promite ca mai achita din restanta,alteori e de negasit,In final trimite dosarul la procuror si iar mai astept pana primesc hotararea ca se respinge actiunea,toate astea dureaza si cate un an :(.
Si o luam de la capat cu plangerea,de aceea am zis ca ma invart intr-un cerc vicios deja.
In legatura cu schimbarea numelui,am ceva sanse? Dna politist m-a sfatuit sa cer custodie exclusiva pt ca in cazul acesta nu as mai avea nevoie de semnatura lui.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-a sfatuit gresit.

Când cererea de schimbare a numelui minorului este făcută de către unul dintre părinți, este necesar acordul celuilalt părinte, dat în formă autentică. Acordul nu este necesar în cazul în care celălalt părinte este pus sub interdicție ori este declarat judecătorește dispărut sau decăzut din drepturile părintești.

Dupa cum vedeti si daca exercitati singura autoritatea parinteasca , nu va ajuta, aveti nevoie de acordul tatalui .

Aveti nevoie de o dovada ca ati intrebat si nu e de acord.
Daca parintii nu se inteleg, hotaraste autoritatea tutelara. puteti apela la ei si mai vedem dupa ce hotarasc intr-un fel, oricare ar fi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie exclusiva!! nikolacry nikolacry Buna,ma numesc Nicoleta ,am o intrebare referitoare la custodia exclusiva,cam prin 2013 am avut actiune in instanta privind custodia fetitei mele,avocata mea ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara si amenintari omamica omamica am avut o relatie de concubinaj din care a rezultat o fetita care are acum 6 ani.dupa 4 luni de la nasterea fetitei el a recunosc copilu prin tribunal.de tatal ... (vezi toată discuția)
Neplata pensie alimentara- cum pot recupera pensia restanta ? roxanaioana2013 roxanaioana2013 buna ziua.mam divortat in 2011,in urma casatoriei a rezultat un minor....instanta a decis ca tatal copilului sa dea pensie alimentara 170 ron.de atunci si pana ... (vezi toată discuția)