avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj in urma divortului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj in urma divortului

Buna ziua,
In urma divortului pronuntat deja, eu si fostul sot am decis sa facem partaj fara proces. Fostul meu sot a hotarat ca eu sa detin o treime din bunuri, pe motiv ca venitul meu lunar a fost de aprox. o treime din venitul lui lunar.
Este cazul sau nu, sa continui pe cale juridica cu partajul ? Cum se judeca in mod normal un partaj dupa 25 de ani de casatorie din care a rezultat un copil, care la ora actuala ( 24 ani) este student (masterat) in ultimul an. Mentionez ca dupa divortul pronuntat, eu am parasit domiciulul, mutandu-ma la parinti.
Va multumesc
Doina Palade

Cel mai recent răspuns: spiridon vasilica , utilizator 08:38, 6 Octombrie 2009
cautati sa mergeti pe calea instantei deoarece vad ca fostul sot vrea sa va traga pe sfoara. nu poate fi normal sa aveti parte numai de 1/3 din tot ce ati strans dupa 25 ani de casatorie.
normal ar fi 50%...nu uitati ca dvs ati intretinut casa prin munca depusa nu neaparat material.
daca nu doreste sa imparta bunurile cum ar fi normal , mergeti pe calea instantei.

av.m.vasilescu
Referitor la partaj, solutia ar fi o tranzactie incheiata intre parti si prezentata instantei. Scutiti astfel taxa de timbru, onorarii avocat, implicarea martorilor, timp pierdut prin instanta, stres si nervi inutili......Daca partile nu se inteleg si ramane sa hotarasca instanta, aceasta va hotari tot functie de veniturile fiecaruia. Copilul nu are nici o legatura cu partajul bunurilor comune ale parintilor.
La stabilirea contributiei sotiei la dobandirea bunurilor comune, instanta va avea in vedere, pe langa veniturile obtinute, si
- munca depusa in gospodarie
- contributia avuta la cresterea si educarea copiilor
Deci, nu va lasati dusa de nas de sot.
taxa de timbru in cazul procesului de partaj este destul de mare, 3% din valoarea partajabila .
daca partile incheie tranzactie de comun acord, aceasta se semneaza de parti la primul termen si instanta va pronunta hotararea de expedient .

daca nu va intelegeti amiabil, investiti instanta cu actiunea de partaj.
veti putea recupera ulterior cheltuielile de judecata de la parat.
Nu neaparat in legatura cu cazul doamnei care a deschis topicul, va rog explicati-mi de ce se prezuma contributia femeii la munca in gospodarie si la cresterea copiilor? Mi se pare aberant, desi sunt femeie.
Sunt femei care au menajera, bona samd, sau carora le face menajul mama sau soacra... sau sotul ( mai rar, e drept).

Alte discuții în legătură

Partaj stvlasceanu stvlasceanu Buna ziua ! Intr-un proces de partaj se tine cont de veniturile celor 2 soti astfel incat sa se poata evidentia aportul fiecaruia la dobandirea bunurilor din ... (vezi toată discuția)
La cat e evaluata munca sotiei in gospodarie? alex_i alex_i In situatia in care sotul a avut venitul de 5-10 ori mai mare decat al sotiei (el lucrand si in strainatate cu contract de munca lagal o perioada), veniturile ... (vezi toată discuția)
Divort,partaj sunmen28 sunmen28 Intrebare...Doi soti,nu se mai inteleg,el isi gaseste pe altcineva si pleaca de acasa la respectiva,luand si cateva bunuri comune din casa fara consimtamantul ... (vezi toată discuția)