avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort,partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort,partaj

Intrebare...Doi soti,nu se mai inteleg,el isi gaseste pe altcineva si pleaca de acasa la respectiva,luand si cateva bunuri comune din casa fara consimtamantul sotiei.In aceasta situatie,ajungandu-se la divort,si partaj cum se vor imparti bunurile comune ale celor doi soti? Exista si doi copii majori care locuiesc in aceeasi locuinta. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mimiimp , utilizator 15:56, 11 Septembrie 2006
Bunurile comune se impart in functie de contributia fiecaruia la dobandirea lor. Daca pentru bunurile luate de sot ai acte care dovedesc ca sunt bunuri comune se vor imparti si ele tot in functie de contributia avuta de fiecare la dobandire.
ce contributie? vorbesti prostii. pune mana pe C.FAM. Mai exista si doi copii in familia aratata. In jurisprudenta se arata ca menjul femeii in gospodarie si ingrijirea copiilor de catre aceasta ii confera dreptul la 1/2 din bunurile dobandite in timpul casatorieiei(cu exceptia mostenirilor, donatiilor, premilor, etc)
pag. 44, Dreptul familiei, Filipescu - " S-a decis ca munca depusa in gospodarie si pentru cresterea copiilor este o componenta a contributiei unuia sau a ambilor soti la dobandirea bunurilor comune si se apreciaza in ansamblul probelor ce se administreaza pentru >stabilirea aportului fiecarui sot"
dupa cum spui tu ar insemna ca femeia care a fost casnica si s-a ingrijit doar de gospodarie si de copii sa beneficieze de 1/2 din bunurile dobandite in timpul casatoriei, chair daca sotul a avut un salariu foarte mare. Nu poti sa spui ca daca un sot are 50 mil salariu, iar celalalt 3 mil, dar s-a ocupat de gospodarie si de cresterea copiilor, imparti in doua parti egale bunurile comune. Munca femeii in gospodarie e evaluata in functie de salariul pe care sotii l-ar fi platit unei menajere si bone pe care le-ar fi angajat daca femeia nu se putea ocupa de copii.
la stabilirea contributiei fiecarui sot la dobandirea bunurilor comune se va tine seama si de aceasta munca depusa de sotie, dar nu inseamna ca fiecare sot va lua jumatate.
dar art 30 C.fam. >>>>>>
Da, aici ai dreptate. Calitatea de bun comun nu trebuie dovedita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dinu_dan dinu_dan Buna ziua, am o problema: Parintii mei au divortat recent dupa 17 ani de casnicie, tatal casatorinduse cu alta persoana. Mama mea nu a lucrat deloc si nu are ... (vezi toată discuția)
Divort CETATEANA1 CETATEANA1 Buna ziua am o problema.Din 1999 sint casatorita.Casnicia cu suisuri si coborisuri.Sotul nu m-a lasat sa muncesc niciodata.Efectiv nu m-a lasat.Nu pt ca nu am ... (vezi toată discuția)
Despagubiri pentru munca in gospodarie spirit spirit Intr-un partaj dupa divort, pot cere despagubiri pentru munca depusa in gospodarie? Daca da, in baza carei legi? :((:blush2: (vezi toată discuția)