avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... buna ziua tuturor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

buna ziua tuturor

am si eu niste intrebari care ma tot framanta in legatura cu administrarea fondului de reparatii.locuiesc intr-un imobil cu 4 etaje.recent s-a izolat termic scara blocului(pe dinafara).execeptie facand parterul.eu locuiesc la parter si nu am vrut sa-mi izolez apartamentul iar vecinul de vizavo l-a izolat acum un an.restul proprietarilor de la etajul 1 pana la 4 l-au izolat la comun.acum administratorul imi cere bani pentru partile comune care s-au izolat.e o suma de cateva sute bune...din cate stiu eu nu exista o facura sa specifice exact cota parte a fiecarui apartament care ar trebui sa fie platita sau ce a platit fiecare.mentionez faptul ca pt parter nu s-a facut nimic.eu nu vreau sa platesc acesti bani fara o factura exacta care imi revine mie.au calculat ei asa de capul lor...administratorul nu vrea sa-mi incaseze cheltuielile fara a plati acesti bani pt izolatie.am nevoie urgenta de un sfat?sunt obilgata sa platesc cat vor ei...chiar daca pentru mine la parte nu s-a facut nimic?
multumesc
Cel mai recent răspuns: edx , utilizator 12:25, 8 Octombrie 2009
Asa cum spune si @elga50 incercam sa deslusim dar e de "Urzica" sau "Arici pogonici".
Banii se cer inainte de inceperea lucrarii , nu dupa realizarea lucrarii.
Administratorul de ce va cere bani daca lucrarea nu a fost facuta prin intermediul asociatiei?
elga50 a scris:

@LIVIU TOMESCU
Toata suprafata exterioara a blocului face parte din proprietatea comuna, alaturi de holuri, suprafata exterioara a apartamentului din interiorul condominiului, scara, ghenele de gunoi de la parter si spatiile lor de la etaje......
Deci ce e in afara apartamentului este proprietate comuna, zidul despartitor intre proprietari este detinut de ei doi in indiviziune.
Apartine proprietatii individuale numai suprafata interioara a apartamentului.
Daca veti consulta acordul de asociere de la blocul Dv. acolo este descrisa mai in amanunt proprietatea comuna.

Nu pot sa inteleg de ce dvs. nu doriti sa intelegeti ce cititi! Nu era nevoie sa-mi desenati ce inseamna proprietate comuna! Din ce s-a postat pe topic, am inteles in prima parte, ca lucrarea s-a facut prin intelegere directa intre locatar si executant si am raspuns acestui lucru. Dupa aceea cind a intervenit si administratorul am crezut ca lucrarea s-a transferat din "pe cont propriu" in "prin asociatie" si am sfatuit sa plateasca conform cotei parti carei revine, si i-am spus ca mai bine accepta lucrarea. Cu ce am gresit?
Ca sfat mai pot adauga ca administratorul este obligat sa-ti incaseze contravaloarea intretinerii, fara a conditiona incasarea intretinerii de plata reparatiei. Daca nu doreste puneti-l sa scrie pe o hirtie aceste lucruri si sa o semneze, si puteti pleca linistit. Eventualele penalitati le va plati el. In privinta platii celor 700 lei, e cam complicat. Teoretic trebuie sa platiti, dar mi se pare suma prea mare. La modul cum s-a contactat constructorul si cum a fost platita lucrarea, ma intreb cu ce tupeu se implica administratorul? Probabil ceilalti locatari s-au plins la el si l-au rugat sa-i ajute pentru recuperarea unei sume de la dvs. Un sfat, in acest caz, care sa fie logic, real si just e foarte greu de dat. Eu, sa fiu in locul dvs., as plati dar nu suma care mi-ar cere-o ci cea care ar rezulta din calcule matematice. Impreuna cu administratorul, care are datele tehnice (suprafetele apartamentelor si suprafetele comune) m-as aseza la masa si m-as apuca de calcule. Aceste date tehnice le puteti afle si dvs. prin masuratori directe. Dar se pune intrebarea daca suma pe care afirma ca au platit-o la executant este reala. Luati legatura cu executantul si aflati ce suma a incasat pe lucrare.
Succes.
LIVIU TOMESCU a scris:

Trebuie sa platiti izolatia termica numai cota parte ce va revine din suprafata zidurilor afarenta spatiilor comune: casa scarii, uscatorie sau alte spatii nelocuite ce reprezinta spatii comune. In rest fiecare locatar trebuie sa-si plateasca lucrarile aferente zidurilor care-i delimiteaza locuinta. Daca lucrarea si plata se fac prin asociatie atunci veti plati si dvs. proportional cu cota parte individa, cu toate ca nu beneficiati de lucrare, pt. ca apartamentele situate in capul blocului pe latura exterioara au o suprafata exterioara mult mai mare decit celelalte apart. Mai bine erati de acord si efectuati si dvs. lucrarea. Totusi suma de 700 lei mi se pare exagerata. Aici trebuie sa va bateti cu administratorul pt. ca ori a gresit la calcule, ori a gresit la logica de repartizare a cheltuielilor ori a gresit intentionat.
Succes!

La ce este subliniat m-am referit! Ce inseamna "in rest"? Despre ce situatii ar putea fi vorba?
pai da, e ff complicata treaba asta.mi-am platit deja cheltuielile fara a plati si suma care revine reparatiei scarii.atata timp cat ei nu au o dovada clara asupra lucrarii a recunoscuy si administratorul ca nu ma pot forta.cel care a executat lucrarea are mai multe variante.ca nu s-ar fi platit partile comune in totaliate iar acum inearca sa recupereze probabil restul banilor de la cativa locatari. administratorul a aprut in poveste la interventia unui vecin care a adus firma sa execute lucrarile si vrea ca el sa ne puna pe toti la cheltuiala.dar fara chitanta....nu se poate.mi-a cerut vecinul direct mie acesti bani pe care am refuzat sa-i platesc asa ca a apelat la ajutorul administratorul.degeaba zic eu...iar eu am avut 120 lei deja in fondul de reparatii pe care administratorul i-a dat vecinului(fara acordul meu)sa acopere o parte din suma care mi-ar reveni pt plata reparatiei.totul e cam incalcit....in final administratorul a zis ca nu-l mai intereseaza si ma va pune fata-n fata cu vecinul sa ne descurcam singuri treaba.
multumesc tuturor pt raspunsuri
Daca administratorul a platit o suma din fondul de reparatii fara factura si chitanta pe lucrare este greseala lui si va raspunde pentru ea - chiar penal.

Daca lucrarea ar fi fost contractata de asociatie trebuia sa se aprobe aceasta investitie (nu reparatie care se face doar prin decizia comitetului executiv) de catre adunarea generala care stabilea si fondul de investitii si reparatii necesar. Acesta trebuia strans in avans de executarea lucrarii si apoi contractata executia (cel putin cu cerere de oferte).

Cum din ce am inteles nu s-a realizat acest lucru ci s-a facut la negru trebuie descalcita situatia:
1. trebuie delimitata exact suprafata aferenta spatiului comun si facut deviz de lucrari separat pentru aceasta.
2. mai solicitati inca cel putin 2 oferte pentru acea lucrare pentru a verifica pretul.
3. trebuie semnat un contract intre asociatie si firma pentru aceasta lucrare in urma unei hotarari a adunarii generale.
4. platiti ce va revine la fondul de reparatii conform cotele ce se vor afisa.

Asta in masura in care vreti sa le platiti ceva. Altfel nu pot sa va oblige la plata unei lucrari contractate de x sau y pentru ca asa a vrut el (doar in situatia in care este vorba de o reparatie pe care asociatia refuza sa o faca). Pentru astfel de investitii exista Asociatie de proprietari si in adunarea generala a acesteia trebuia stabilit acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond reparatii asociatie de proprietari li_liliana01 li_liliana01 Am urmatoarea problema si ii rog pe cei ce stiu sa ma sfatuiasca In aceasta vara, administratorul blocului in care locuiesc mi,a invederat faptul ca urmA sa ... (vezi toată discuția)
Hidroizolatie bloc Laurentiu11 Laurentiu11 Buna seara! Am urmatoarea situatie: locuiesc intr-un bloc de 10 etaje , avand apartamentul pe colt. Sunt curios daca vecinii mei de pe tronsonul interior ... (vezi toată discuția)
Izolatie acoperis bloc FLORIN6284 FLORIN6284 Locuiesc intr-un bloc cu patru etaje si de curand , mai exact in toamna anului trecut am izolat acoperisul blocului in care stau , eu locuid la ultimul etaj . ... (vezi toată discuția)