Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
Buna ziua
O pers juridica are in folosinta, cu un contract de comodat, de la o pers fizica, un spatiu comercial.
Pers juridica doreste sa dea o parte din spatiul comercial, la randul sau, tot cu contract de comodat, unei alte persoane juridice.
Este posibil sau trebuie neaparat contract de inchiriere intre cele 2 pers juridice?
Ori, in cazul in care nu se doreste contract de inchiriere intre cele 2 societati, se face contract de comodat intre pers fizica si a 2-a pers juridica ?
multumesc
Contractul de comodat este un contract prin care se transmite folosința (împrumut de folosință) asupra bunului, în mod gratuit.
Întrucât persoana juridică are calitatea de comodatar (comodantul este cel care dă bunul spre folosință iar comodatarul este cel care primește bunul spre a-l folosi) nu poate dispune de bunul respectiv, decât numai, cu acordul proprietarului - persoană fizică.
Deci, citiți încă o dată contractul și vedeți dacă nu există o cluază care să vă interzică încheierea unui alt contract de comodat de către Dvs.
Oricum, în opinia mea, în calitatea pe care o aveți, nu puteți încheia Dvs. un contract de comodat nefiind proprietar.
Pentru contractele de închiriere este mai simplu, pentru că, în acestea se pot prevedea anumite clauze ca permit/nu permit subînchirierea.
În concluzie, discutați cu proprietarul bunului și de abia după aceea stabilitiți ce contract veți alege.
Cred, că cel mai simplu ar fi, ca cea de a doua societate să încheie un contract de comodat cu persoana fizică, care este proprietarul imobilului.
Buna seara
Sunt medic, SRL cu domiciliul fiscal acasa si doresc sa lucrez intr-un centru medical si el SRL unde vreau sa inchiriez sau sa iau in comodat un spatiu in care sa imi desfasor independent activitatea proprie, platind cheltuielile aferente sa facand incasarile in numele SRL-ului meu.Este posibila acasta varianta?Cum?
Multumesc
Curs practic de implementare SAF-T: Ce date raportăm și cum în noile declarații cerute de ANAF
Noua declarație 406 presupune raportarea la Fisc a tuturor datelor din contabilitatea unei firme (încasările și plățile, produsele aflate în stoc, taxele plătite, înregistrările contabile etc.) într-un mod standardizat, care trebuie să respecte întocmai schema tehnică impusă de autoritatea fiscală.
Cursul practic oferit de avocatnet.ro va cartografia noul sistem SAF-T, fiind gândit ca un instrument de orientare în care vom analiza aplicat, timp de 8 ore, noul sistem de raportare, astfel încât fiecare participant să înțeleagă cum se identifică și se raportează informațiile cerute de Fisc prin declarația 406.