1.Minorul are 5 luni si este baiat.Suntem in proces de divort la judecatorie. Vreau sa stiu ce sanse am ca minorul sa ramana la mine dupa ce nu va mai fi sugar?Am o proprietate persoanala dobandita inainte de casatorie(apartament) si locuiesc singur. Sotia locuieste cu socrii intr-un apartament de 2 camere,unde locuieste si minorul.
2.In actiunea de divort am cerut dreptul sa imi vad copilul.Trebuie stabilit un anume program de vizita acum sau ulterior?De exemplu:pana la 1an si jumatate cateva minute pe saptamana, dupa aceea cateva ore pe saptamana, iar dupa 3 ani sa stea la mine 2 zile pe saptamana (week-end) si in vacante.
3.Dupa varsta de 3 ani, ca sa stea minorul la mine 2 zile pe saptamana, trebuie sa cer acum acest drept la divort sau trebuie sa astept pana atunci si sa introduc alta actiune in instanta la acel moment?
Contactati un avocat, daca aveti deja dosar pe rol inseamna ca trebuie o strategie intreaga, concreta, bazata pe situatia de fapt.
Sunt sanse sa stea la dv. dupa ce nu mai e sugar,. dar depinde de multe, eu nu vad temei in cele aratate de dv. Nu conteaza ca aveti mai multe camere sau case, venit mai mare etc. Conteaza cine s-a ocupat de copil, or vad ca acum mama se ocupa.
Trebuie stabilit un program de vizita pe cat mai mult timp de acum inainte. Totusi, daca va veti vedea copilul cateva minute pe saptamana acum, cateva ore dupa 1,5 ani, nu prea vad sanse sa stea la dv. 2 zile la 3 ani. La 3 ani exista inca frica de separare, asa incat pana atunci trebuie sa va fi facut deja o relatie solida cu micutul, nu puteti incepe a solidifica atunci.
Multumesc pentru raspuns!
Nu exista vreo reglementare legala privitoare la vizitarea copilului si dreptul de a sta la tata incepand cu o anumita varsta? Custodia fiind comuna.
Nu exista tata sau mama in legislatie, exista parinte. Ce spune legea pentru mama vi se aplica si dv.
Mergeti sa intelegeti ca ce faceti acum, in divort, are urmari pe ani de zile.
Șanse să obțineți copilul nu aveti.
Încercați să obțineți un program de vizita cât mai bun.
Deocamdată în prezența mamei cred eu ca veti vedea copilul.