avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract externalizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract externalizare

O multinationala a externalizat cu 5 ani in urma serviciile IT catre o firma; contractul cu aceasta firma expira la 1 ianuarie 2018, o alta firma castigand acum licitatia pentru acest contract. Intrebarea este daca acest transfer de servicii poate fi privit ca transfer de intreprindere, caz in care cesionarul (firma care a castigat licitatia) este obligat sa preia angajatii de la cedent sau, cesionarul poate alege sa nu preia si angajatii, odata cu serviciile pe care le presteaza acestia si sa subcontracteze catre o terta firma, sa angajeze alti specialisti, etc.
Ultima modificare: Joi, 28 Septembrie 2017
Viorro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Viorro , utilizator 15:51, 28 Septembrie 2017
Bună ziua!

Există această variantă, însă este la latitudinea celor 2 persoane juridice dacă vor să facă acest lucru sau nu. În cazul în care nu se ajunge la un astfel de acord, firma care a avut contractul până acum va trebui să concedieze angajații pe motiv de desfințare a posturilor, iar firma nouă va avea posibilitatea de a-i angaja. Repet, însă, niciuna din cele două nu are vreo obligație în acest sens.
Externalizarea nu este in trasnfer de intreprindere, astfel incat sa fie aplicabile prevederile art.173-174 C.mun. si ale Legii 67/2006.
@dl. Mihai Cochior: Multumesc pt. raspuns, insa intrebarea era daca acesta este un transfer de intreprindere, (ceea ce induce aplicarea legii nr. 67/2006) sau nu.

@dl. Cornel Vasile: Multumesc pt. raspuns, exista o lege/articol care specifica acest lucru (ca transferul de intreprindere nu se refera si la externalizare)?
Ultima modificare: Joi, 28 Septembrie 2017
Viorro, utilizator
Bună ziua!

V-a răspuns domnul Cornel Vasile mai sus, nu trebuie să fie scris undeva că nu este așa, e suficient faptul că nu se încadrează în prevederile Legii nr. 67. În orice caz, externalizarea a avut loc acum 5 ani, acum vorbim doar de rezilierea unui contract între entități juridice, prestator și beneficiar și semnarea unui nou contract cu un alt prestator. Acești doi prestatori nu au nicio obligație unul față de celălalt.
Legea 67/2006
Art. 4
În sensul prevederilor prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
.....
d) transfer - trecerea din proprietatea cedentului în proprietatea cesionarului a unei întreprinderi, unități sau a unor părți ale acestora, având ca scop continuarea activității principale sau secundare, indiferent dacă urmărește sau nu obținerea unui profit;
....


In speta, intre cele doua societati se incheie in cointract de prestari servicii.

De asemenea, potrivit art. 1 al. (1) punctul a) din Directiva C.E. nr. 23/2001 transmiterea unitatii se poate realiza prin act juridic sau prin fuziune.

Alte discuții în legătură

Plata salarii restante de catre noul actionar EllieM EllieM Buna seara. Am preluat o societate in urma cu o luna prin cedare. Societatea avea un angajat caruia ii platise darile la stat la zi, dar nu ii platise salariu ... (vezi toată discuția)
Oare nu mai pot face nimic? fanel fanel Buna seara! Am si eu o problema si as vrea cat mai multe informatii daca ma puteti ajuta. Am fost in concediu crestere copil si incepand cu 01.11.2009 am ... (vezi toată discuția)
Transferul colectiv de personal topasto topasto In cazul transferului unei intreprinderii sau parti ale aesteia de la cedent la cesionar stiu ca se respecta toate drepturile pe care salariatii le-au avut ... (vezi toată discuția)